avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua,

In urma cu 3 ani,singurul meu copil in varsta de 20 de ani,la munte,intrun accident cu un atv...dupa 2 luni de coma ne-a parasit.
Ca orice parinti am economisit si noi ptr.viitorul lui.Sotul meu mai are o fica din prima casatorie,care nu ne viziteaza.Stiu si sunt constienta ca este mostenitoarea bunurilor noastre si consider ca asa este normal.Dar as dori sa va intreb,daca unul dintre noi decedeaza mostenitorii au drepturi si la banii din cont si in ce procente.
Nu vreau sa ma acuzati,dar nu am crezut ca voi ajunge vreodata sa pun astfel de intrebari.
Va multumesc anticipat.
Iar daca aveti copii,sa cautati sa petreceti timp cu ei.Stiti eu nu am amintiri...am ramas doar cu bani,dar saraca in amintiri....prea tarziu pentru regrete
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 12:39, 27 Noiembrie 2011
Condoleante
Fiica sotului dvs. are dreptul sa mosteneasca bunurile tatalui sau, nu si partea dvs. In privinta bunurilor dvs., in caz de deces, va veni sotul supravietuitor si rudele colaterale , daca aveti .
La fel, in caz de deces al sotului dvs., va veni la mostenire fiica acestuia si alaturi de aceasta, dvs., in calitate de sotie supravietuitoare.Cota de mostenire a sotuui supravietuitor este de 1/4 din bunuri, restu culegand descendentii( copiii).
Depinde de cine decedeaza primul. Daca sunteti dvs., va mosteneste doar sotul. Daca decedeaza el primul, il mosteniti dvs. si fiica lui, in cotele mentionate de legally_aid. Asta in caz de mostenire legala. In caz de mostenire testamentara, daca va lasa testament, fiica lui nu va culege decat rezerva succesorala, in cuantul de 1/2 din masa succesorala ( deci nu mai culege 3/4).
De mentionat ca in masa succesorala intra doar cota de jumatate din bunurile comune+bunurile proprii, daca exista.
In cazul decesului dvs. inainte de decesul sotului, la mostenire vor veni sotul si fratii sau parintii dvs. Sotul va mosteni 1/3 daca la mostenire vin si parintii si fratii sau 1/2 daca la mostenire vin doar fratii sau doar parintii.

In cazul decesului sotului inainte de decesul dvs, la mostenire veniti dvs si fica lui. Mostenirea va fi compusa din 1/2 din toate bunurile comune si 1/1 din bunurile proprii. Cota dvs. va fi de 1/4 iar a ficei de 3/4.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune labuta labuta Mama are casa cumparat de tatal ei.Sa castorit de doua ori avand din fiecare csnicie cate un copil.La decesul tatalui meu vitreg, vin si eu la mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Situatie ipotetica mamalui Stefan mamalui Stefan Buna ziua tuturor, Fiind o mamica responsabila(si nu chiar foarte tanara...),as dori sa stiu ce-l va astepta pe copilul meu in viitor in situatia decesului ... (vezi toată discuția)
Impartirea cotelor marryy_lm marryy_lm Buna ziua,va rog sa ma sprijiniti in rezolvarea problemei mele. Am avut o locuinta de stat si am cumparat-o integral in timpul casatoriei.Pe contractul de ... (vezi toată discuția)