avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul proprietarului de a nu plati orice suma i se ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul proprietarului de a nu plati orice suma i se impune de catre asociatia de proprietari fara a primi explicatii asupra calculului din care a rezultat

In cazul unui proprietar restantier peste 90 zile legea vine in ajutorul asociatiei de proprietari si prevede ca restantierul sa fie actionat in instanta pentru recuperarea datoriilor.
Cum apara legea un proprietar care nu este de acord sa plateasca suma exagarata care i s-a impus spre plata (reprezentand placare exterioara), pentru care cere si nu primeste explicatii (mod de calcul si facturi) de la presedintele asociatiei, presedinte care da dispozitie casierului sa nu incaseze intretinerea daca nu se plateste integral aceasta suma si care asteapta termenul de 3 luni pentru actionarea in instanta.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:27, 29 Noiembrie 2011
Nicaieri in legislatie nu se prevede ca sumele contestate nu se platesc sau ca debitorul plateste "numai sumele pe care le crede de cuviinta".
Apoi asociatia nu are "obligatia de a da in judecata" ci are dreptul de a actiona in instanta dupa 90 de zile de intarziere.
Furnizorul nostru de apa ne factureaza lunar si trebuie sa achitam factura in 15 zile de la data facturarii. Apoi, asa cum prevede contractul si chiar mentiunea de pe factura, putem plati fara penalizari chiar si-n 30 de zile de la facturare, dar dupa 30 de zile de la scadenta ni se poate opri apa pe intreaga asociatie:
6.8.1. să întrerupă furnizarea apei, numai după (minim) 5 zile lucrătoare de la primirea de către utilizator a unei notificări constând în comunicarea scrisă făcută de operator şi transmisă prin curier sau prin scrisoare recomandată adresată utilizatorului, în următoarele situaţii:
a) utilizatorul nu achită factura în termen de 30 de zile calendaristice de la data scadentă, precum şi alte obligaţii de plată neonorate la scadenţă operatorului (majorări, cheltuieli de judecată, etc.) indiferent de natura, cuantumul sau vechimea lor;


Asa ca eu nu vad cum poti sa astepti 90 de zile pana se gandeste proprietarul sa permita citirea apometelor, sa nu treci consum de apa unui proprietar atat timp cat trebuie sa acoperi factura luna de luna si sa scoti bani de oriunde numai sa o poti achita furnizorului!? Si chiar daca nu discutam de plata furnizorului, din moment ce din 100 proprietari doi nu permit citirea iar ceilalti 98 permit citirea si exista o diferenta intre apometrul general si suma celor 98, nu este clar ca acea diferenta este a celor doi? Poate nu milimetric, dar in mare este consumul lor.
Iar, ca sa raspund si mesajului postat de @elga50, legea nu prevede ca "ar trebui sa va puna aceste pierderi dupa 90 zile, adica dupa trei luni in care nu ati dat citirea apometrelor".
Dra poate-mi scapa mie si nu am dat peste aceasta lege de care spuneti mai sus.
Normă – tehnică privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din
imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru
încălzire şi apă caldă de consum
- aprobata prin Ordinul 343/2010 ANRSC

CAPITOLUL III
REPARTIZAREA ENERGIEI TERMICE ÎNGLOBATE ÎN APA CALDÃ DE CONSUM
......................
Art. 26. (1) Citirea se poate realiza şi numai de către proprietar, dar în aceeaşi zi când se fac
şi restul citirilor, caz în care reprezentantul asociaţiei de proprietari/locatari, respectiv prestatorul, are
obligaţia de a centraliza datele şi a face verificări privind corectitudinea datelor transmise cel puţin
trimestrial.
(2) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri
pentru apă caldă atunci când:
a) nu sunt montate repartitoare de costuri pentru apă caldă;
b) proprietarul renunţă la repartitoarele de costuri pentru apă caldă;
c) se constată violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri
pentru apă caldă. Perioada considerată ca fiind fără repartitor este de la verificarea anterioară şi până
la punerea în funcţiune a repartitorului, iar consumul pe această perioadă se recalculează pe
cheltuiala proprietarului luând în calcul un număr de unităţi de calcul stabilite conform prevederilor
art. 28 alin. (3);
d) timp de trei luni proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea repartitoarelor de
costuri pentru apă caldă, consumul pentru această perioadă se recalculează conform prevederilor lit.c), pe cheltuiala proprietarului;

e) proprietarul refuză înlocuirea repartitorului de costuri pentru apă caldă în cazul în care
acesta s-a defectat sau înregistrează valori a căror erori de măsură depăşesc clasa de exactitate a
repartitorului;
f) consumul de apă caldă este sub cantitatea zilnică/locuitor stabilită de Ministerul
Sănătăţii pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei.


Aici este vorba, intr-adevar de energia termica care vine pe factura furnizorului de agent termic, dar aceasta reglementare poate fi extinsa si la apa rece folosita pentru prepararea apei calde in care este inglobat acel agent termic, dar si la apa rece propriu-zisa.

Noi la asociatie avem un regulament de repartizare a apei conform caruia la a treia estimare (estimare facuta pe baza mediei consumurilor declarate din luna respectiva) locatarului i se pune, alaturi de altii aflati la a treia estimare 70% din diferenta inregistrata global de asociatie intre consumul facturat si cel declarat/estimat. Restul de 30% este suportat de toti locatarii pe cota-parte indiviza.
Am avut luni cand aceasta pierdere globala a fost de 1-2 lei, cand a fost chiar sub 0(zero), dar in aceasta luna, deoarece am avut o avarie ea a fost de 8 lei, inversand procentele, adica toti suportand procentul de 70% si numai 30% cei care nu au declarat consumul trei luni. A fost o exceptie pentru ca era normal sa nu le punem acelor oameni in cont sa plateasca o pierdere de apa produsa de o avarie.
Pai vad ca nu suntem pe aceeasi frecventa.
In mesajul anterior spuneati ca "Legal ar trebui sa va puna aceste pierderi dupa 90 zile, adica dupa trei luni in care nu ati dat citirea apometrelor."
Eu inteleg ca in cele 3 luni sa nu i se puna pe lista nimic, adica zero consum.

Apoi explicati si citati reglementari care nu se refera la apa ci la energia termica dar cvhiar si in aceste reglementari nu scrie nicaieri ca timp de 90 de zile nu i se trece nimic pe lista de plata. Se spune ca dupa trei luni ..., se recalculeaza pe cheltuiala proprieatrului...
Pai daca recalculam ceva inseamna ca deja am calculat odata si-acum revenim asupra calculelor avan citirea in fata. Nu inseamna, nu scrie nicaieri ca in cele 3 luni nu i se calculeaza si nu i se pune nimic pe lista de plata.
Pai n-am zis ca nu i se pune nimic ca si consum in aceste luni.
In cele trei luni i se pune consum estimat. Daca o tot tine cu estimatul, atunci se trece la masuri mai drastice.
Sunt proprietari care nu sunt interesati deloc de citirea apometrelor si ii doare la basca de tot reglementul din asociatie. Pe unii nu-i intereseaza nici macar cate pierderi platesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incarcare factura apa si canal antonela antonela Buna, la toata lumea. Am o speta interesanta, si solicit si parerea dvs. Intr-un bloc de apartamente, proprietarii au primit facturile la servicii comunale, ... (vezi toată discuția)
(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Achitarea pierderilor de apa iricon iricon Buna ziua, Dati-mi un sfat cu privire la achitarea pierderilor de apă de la întretinere. Suntem cinci persoane şi consumăm în fiecare lună între 10 ... (vezi toată discuția)