avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Companie electricitate - furt la "tariful CR2"?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Companie electricitate - furt la "tariful CR2"?

stimate doamne, stimati domni,
am preluat (ca urmare a decesului tatalui meu) un contract de furnizare a energiei electrice pe care l-am semnat la filiala Buftea a societatii Electrica S.A.
Tariful CR2 (explic necunoscatorilor) este tariful diferentiat - ca pret - pe doua zone orare. Citez de pe situl Electrica S.A.: "Tariful CR2 – de tip monom cu rezervare, diferentiat pe doua zone orare
Acest tip de tarif este compus din urmatoarele trei elemente: pret pentru rezervare de 0,1440 lei/zi, pret pentru energia electrica consumata in orele de zi de 0,4768 lei/kWh si un pret pentru energia electrica consumata in orele de noapte de 0,1551 lei/kWh.
Tariful CR2 este avantajos sa se aplice unui consum de energie el. care se realizeaza preponderent noaptea intre orele 22 si 7 si in zilele de sambata si duminica (exista un consum mai mare de 55% din cantitatea totala de energie electrica consumata)."
Nu discut faptul ca preturile de pe factura sunt mai mari decat cele prezentate pe site. Dar sa explic in continuare necunoscatorilor. In casa clientului este montat un contor de masurare a energiei electrice care inregistreaza 2 indexuri: consum de zi si consum intre orele 22.00 si 7.00 (+sambata si duminica). Comutarea intre cele doua indexuri este facuta de catre un ceas fabricat de "aem Timisoara", care este anexat contorului si care este sigilat. Nu stiu cum functioneaza comutarea (tehnic vorbind) dar stiu ca ceasul meu comuta seara la orele 22.26 si dimineata cu mult inaintea orei 6.30. In acest fel, naivul client plateste energie ieftina la tarif de zi (scump). Daca as presupune ca e ceasul defect si seara comuta cu 25-30 de minute intarziere, atunci de ce aceasta defectiune nu se pastreaza si dimineata ? Ar trebui sa comute cu acelasi nr. de minute dupa ora 7.00. Dar el, smecherul, comuta cu peste 30 de minute inainte de ora 7.00.
sa fac un calcul simplu: 0,4976 lei/kwh - 0,1619 lei/kwh = 0,3359 lei/kwh (acestea sunt tarifele de pe factura, nu cele de pe sit). diferenta de 0,3359 x 1 kwh x 20 zile x 12 luni = 80,616 ron in plus anual incasati de Electrica. De la un singur client. Inmultiti suma cu zeci, poate sute de mii de abonamente si veti constata ca discutam ( la 50 000 de abonati-1 100 000 euro) despre milioane de euro incasati prin inselaciune.
am trimis un mail cu cele scrise mai sus la adresa de contact (de pe site) a celor de la "Electrica SA" (dialog.clienti@sdb.ro) in data de 2 octombrie 2008, dar nu am primit nici un raspuns. contorul isi vede de programul obisnuit. ce solutii legale am ? pentru ca nu sunt dispus sa-i las sa fure in continuare cu nonsalanta.

p.s. au trecut 10 zile de la acest post si nu exista nici un raspuns. de ce oare ? :(
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2008
nicu istrate, utilizator

Alte discuții în legătură

Consum enorm de energie electrica agabi80 agabi80 Buna ziua. Am si eu o intrebare legata de consumul de energie electrica.Ieri mi-a venit o factura cu recalcularea ultimelor 2 luni in care imi apare si pe ... (vezi toată discuția)
Calcul consum mediu lunar 2021 energie electrica eronat bogdan.sb bogdan.sb Buna ziua, am urmatoarea speta, referitor la calcului consumului mediu de energie electrica, pentru anul 2021, pentru un loc de consum (implicit a pretului ... (vezi toată discuția)
Taxa curent electric handsu handsu Proprietarul unui imobil solicita de la chirias sa plateasca factura de curent electric primit de proprietar , fara sa-i arate ,la pretul de cca 0,6 lei pe ... (vezi toată discuția)