avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Obtinerea certificatului medical dupa incheierea CIM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Obtinerea certificatului medical dupa incheierea CIM

Buna ziua,
Astazi doresc sa ma (auto)angajez pe postul de inspector RU, dar inca nu am inca certificat medical ca sunt apt de munca. Colaboratorul meu pe parte de SSM spune ca avizul se poate obtine si pe parcurs (activitatea o incep teoretic pe 1dec).De asemenea si pe acest site :[ link extern ]
spune in principiu la fel ( vezi 2.2.3) " În situaţia în care salariatul prezintă certificatul medical după momentul încheierii contractului individual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă că cel în cauza este apt de muncă, contractul astfel încheiat rămâne valabil. " . Pana la urma se poate sau nu?( In Codul M. nu gasesc specificat ca se poate)
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 10:21, 4 Decembrie 2011
newages33 a scris:

Reiese din reglementarea si aplicarea contraventiilor. E ca si cum, eu nu mi-am facut asigurare la locuinta pana acum, imi fac azi si maine vine primaru si imi da amenda ca nu am avut asigurare pana ieri. Se poate? Nu se poate.
Sau ca si cand primesc amenda azi ca nu am avut rovinieta ieri, desi azi am rovineta valida. Se poate? Nu se poate.
Din experienta avuta in practica controalelor de la itm, nu am auzit vreodata sa se dea amenda pentru situatia in discutie.

Rog un jurist sa intervin apentru clarificarea situatiei. Multumesc.


In HG 857 / 2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice e stabilita amenda pentru lipsa fisei de aptitudine la angajare, atunci cind se face si contractul de munca:

"Art. 52. - Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice urmatoarele fapte:
a) neasigurarea de catre angajatori din orice domeniu de activitate, public si privat, a examinarilor medicale, prin medicii de medicina muncii, la angajare, la reluarea muncii, la schimbarea locului de munca si a controlului medical periodic al lucratorilor, conform reglementarilor legale in vigoare privind supravegherea starii de sanatate si a expunerii profesionale a tuturor lucratorilor prin servicii de medicina muncii;
..."

Dupa parerea mea, aceasta contraventie se poate acoperi prin intocmirea ulterioara angajarii a fisei de aptitudine pentru angajare, inainte de data controlului, dar nu se poate acoperi si cea prevazuta la art. 260, lit. m din Codul Muncii, care se aplica pentru contractul intocmit necorespunzator, nu pentru lipsa fisei de aptitudine la angajare.

Asteptam opiniile juristilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucru fara medical AvaStefania AvaStefania Daca lucrezi la o firma cu carte de munca, dar nu iti face medical(medicina muncii), este legal? Este un numar de zile fix pentru care se accepta sa lucrezi ... (vezi toată discuția)
Fisa medicala - de cand e obligatorie Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, Imi puteti spune de cand anume e obligatorie eliberarea fisei medicale pentru un viitor angajat, cu cel putin 1 zi inainte de inceperea ... (vezi toată discuția)
Lipsa aviz medical, valabilitate cim niko722 niko722 Buna seara am o intrebare sunt angajat fara avizul medical lipsa lui duce la nulitatea CIM. (vezi toată discuția)