avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Raspunderea disciplinara si patrimoniala a ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Raspunderea disciplinara si patrimoniala a consilierului juridic



Consiliul de Administratie a societatii constata ca in activitatea consilierului juridic din cadrul societatii, nu s-au realizat unele proceduri pe aceasta linie, in speta, privind punerea in executare a unor Sentinte Civile, decat dupa un an de zile de la emiterea sentintelor, creand prejudicii semnificative societatii.

In acest sens CA dispune prin decizie, mandatarea directorului general in vederea incheierii unui contract de prestari servicii, in sensul auditarii activitatii compartimentului juridic pe perioada 2008-2011.

Intrebare:

Daca in urma auditarii se confirma neregulile sesizate de C.A., angajatorul, pe langa faptul de a dispune recuperarea prejudiciului prin nerealizarea corespunzatoare a sarcinilor din fisa postului, poate sa dispuna si masura disciplinara?
Aceasta masura poate fi chiar desfacerea disciplinara a CIM?
raspuns;
Conditiile raspunderii disciplinare (reglementata de art. 247 – 252 din Codul muncii ) sunt diferite de cele ale raspunderii patrimoniale (reglementata de art. 253 – 259 din Codul muncii ).

In ceea ce priveste raspunderea disciplinara, art. 247 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Astfel, pentru ca salariatul sa poata fi tras la raspundere disciplinara este necesar ca actiunea sau inactiunea sa prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici, sa fie savasita cu vinovatie.

Vinovatia salariatului va fi stabilita in cursul cercetarii disciplinare prealabile pe care angajatorul are obligatia sa o dispuna in conformitate cu prevederile art. 251 din Codul muncii potrivit caruia, sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a) (avertismentul scris), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile. In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Constatand abaterea disciplinara savarsita de salariat dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile sau dupa caz dupa constatarea imposibilitatii efectuari ei datorita culpei salariatului manifestata prin neprezentarea in lipsa unui motiv obiectiv, angajatorul va stabili sanctiunea disciplinara aplicabila, in mod individualizat, avand in vedere criterii stabilite de art. 20 din Codul muncii, respectiv:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

Practica si literatura juridica sunt consecvente in a aprecia ca aplicarea sanctiunilor disciplinare se face gradat si circumstantiat in functie de gravitatea faptei.

In ceea ce priveste raspunderea patrimoniala, potrivit art. 254 alin. (1) din Codul muncii , salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagube materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

Astfel, pentru a se declansa raspunderea patrimoniala, este necesar sa fie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- calitatea de salariat la angajatorul pagubit;
- fapta ilicita si personala a salariatului, savarsita in legatura cu munca sa;
- prejudiciul cauzat patrimoniului angajatorului;
- raportul de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu;
- vinovatia salariatului.

Inexistenta sau nedovedirea chiar si a uneia dintre aceste cerinte face sa nu poata fi angajata raspunderea patrimoniala a salariatului.

De asemenea, conform alin. (2) al art. 254 din Codul muncii , salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.






Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 17:51, 28 Noiembrie 2011
depinde. cons juridic nu poate initia el insusi actiuni in numele societatii, ele trebuie semnate de conducerea acesteia. de exemplu, cererile de investire si de executare silita sunt semnate de directorul / admin societatii. trebuie sa dovediti faptul ca aceste cereri nu au fost intocmite de catre consilier sau acesta a ascuns faptul ca existau titluri executorii ce trebuiau puse in executare.
este suficient sa afirm faptul ca nu exista dispozitii scrise privind insarcinarea sa cu redactarea cererilor de executare, sau sa spuna ca societatea a refuzat plata onorariului executorului sau a taxelor de tb aferente investirii. este cam greu sa dovedesti culpa sa din moment ce are obligatie de diligenta si nu de rezultat. Iar la executarea obligatiilor sale concura si faptele alteor persoane, dupa cum am dat exemple anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala angajat ClaudiaN ClaudiaN Termenul de prescriptie pentru raspunderea patrimoniala a angajatului pentru daune aduse societatii din vina sau in legatura cu munca sa este de trei ani. Dar ... (vezi toată discuția)
Recuperare amenzi si cercetare disciplinara prealabila ccmihaela ccmihaela Buna seara Societatea la care lucrez a primit o amenda de la ITM pt nerespectarea prevederilor HG 1425/2006. Intentioneaza recuperarea amenzii de la cei ... (vezi toată discuția)
Răspunderea patrimonială a salariatului oleg.cunetchi oleg.cunetchi Buna ziua, Potrivit art. 254 din Codul muncii, salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, ... (vezi toată discuția)