avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Buna ziua
Ce drepturi se platesc salariatului in cazul concedierii? Mentionez ca firma intentioneaza sa isi suspende activitatea si ni s-a "sugerat' sa ne dam demisia. In cazul in care in realitate se va suspenda/lichida societatea, ce drepturi trebuie platite? Nu exista contract colectiv de munca iar soc. are 10 salariati.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:06, 6 Octombrie 2008
In nici un caz nu va dati demisia! Pierdeti toate dreturile acordate de lege.
Daca va concediaza angajatorul pentru motive care nu tin de persoana salariatului, este obligat sa va acorde o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor la zi (art.78 din CCMUNN 2007-2010).
De asemenea, art.67 din Codul muncii precizeaza ca salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil. Asta inseamna ca puteti sa va inscrieti la ALOFM (Somaj) si sa beneficiati de indemnizatie de somaj, daca aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 luni.
In cazul dvs., pentru a beneficia de ce am spus mai sus, trebuie sa va inceteze contractul individual de munca conform art.65(1) din Codul muncii.
Multumesc pentru raspuns. Va intreb insa ce se intampla in situatia in care angajatorul invoca restrangerea activitatii, din motive economice? Care sunt compensatiile prevazute de lege?
Va multumesc frumos
CCMN pe anii 2007 - 2010 prevede in art. 78 alin.1 ca, la încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

In situatia restrangerii activitatii, angajatorul poate dispune concedierea salariatilor - art.65 alin1. c.mun.
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfintare post ioana58 ioana58 Buna seara.Lucrez de 3 ani ca si vanzatoare cu 4 ore ,fiind in pensie gradul 3,iar angajatorul doreste sa isi restranga activitatea desfiintandu-mi postul.As ... (vezi toată discuția)
Reangajare persoana dupa concediu crestere copil noiembriesm noiembriesm Va rog sa-mi spuneti care este parerea dvs in cazul urmator. O persoana este in conc crestere copil pana la varsta de 2 ani. La sfarsitul perioadei de 2 ani, ... (vezi toată discuția)
Concediera colectiva mamaadeade mamaadeade sotul lucreaza la o firma de paza in timisoara si a primit preaviz de concediere din 1 noiembrie (impreuna cu toti colegii aprox 30 ),intrebarea este el a ... (vezi toată discuția)