avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala pentru savarsirea faptei de insulta si ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala pentru savarsirea faptei de insulta si jigniri aduse unei persoane

Buna seara tuturor.
In anul 2010 findu-mi solicitat un punct de vedere de catre seful ierarhic, cu privire la refuzul de a viza CFP al persoanei desemnate cu aceasta atributie, am facut mentiunea in scris ca aceasta persoana nu are cunostinte de informatica din punct de vedere tehnic si nici legislative, deoarece in inscrisurile acesteia au fost confundate acte normative cat si notiuni elementare de informatica(inscrisuri prin care s-a facut justificarea refuzului de vizare CFPP a unor investitii ce au fost aprobate de catre consiliul local in planul anual de investitii, existau prevederi bugetare si au fost urmate toate procedurile legale). Acum o luna am fost contactat de un ofiter de politie precum ca persoana mai sus mentionata a facut o plangere penala pentru insulta si calomnie in anul 2010, pe baza punctului de vedere mentionat la care persoana respectiva a atasat diploma de studii superioare economice in care are mentionata doar materia "Informatica de gestiune" , pana la aceasta data nu am stiut absolut nimic. In acest moment am fost chemat pentru a redacta o declaratie, fapt ce a fost si facut. Numai ca pentru a putea sustine cele afirmate imi sunt necesare documentele existente in institutie. Am depus la institutie o solicitare scrisa pentru a putea obtine aceste documente necesare prezentarii organului de cercetare(deoarece in baza normelor interne este interzisa obtinerea oricaror documente fara o solicitare scrisa prealabila), dar pana in acest moment nu am primit niciun document. Tin sa mentionez ca persoana care a facut plangerea penala a sustras documentul care fusese destinat exclusiv sefului ierarhic.
Aceste afirmatii sunt considerate insulta si calomnie. Persoana care a depus plangerea a mentionat in plangere ca am defaimat-o in fata colegilor prin aceste afirmatii, dar documentul nu este unul public ci asa cum am spus a fost destinat exclusiv sefului ierarhic, cum sa o defaimez fata de colegi, deoarece ea a sustras documentul si la facut public.
Am rugamintea sa ma sfatuiti ce pot face. Va multumesc anticipat.

George
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:43, 28 Noiembrie 2011
Dar domnul politist nu stie ca insulta si calomnia nu mai sunt infractiuni fiind abrogate din Codul penal. Nu sunteti obligat sa aduceti niciun act pt a sustine cele declarate pt ca, asa cum am spus, insulta si calomnia nu mai sunt infractiuni. Si chiar daca inca mai erau in vigoare tot nu erau indeplinite conditiile pt existenta lor.
Mergeti si dati acea declaratie si spuneti in ea ca insulta si calomia nu mai sunt incrimintate de lege.

Oricine poate depune orice plangere doreste, conteaza sa avem si organe care sa stie legea, cea ce vad ca nu se intampla.
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 416 din 14 iunie 2011 a fost publicata decizia nr. 8 din 18 octombrie 2010 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Decizia 8/2010) privind examinarea recursului in interesul legii cu privire la consecintele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 62 din 18 ianuarie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea si completarea Codului penal, precum si pentru modificarea si completarea altor legi asupra activitatii dispozitiilor art. 205, 206 si 207 din Codul penal.
Inalta Curte a retinut existenta practicii neunitare la nivelul instantelor, a admis recursul in interesul legii, pronuntand urmatoarea solutie, redam dispozitivul deciziei:
Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si sesizarea Colegiului de conducere al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, in sensul ca:
Normele de incriminare a insultei si calomniei cuprinse in art. 205 si 206 din Codul penal, precum si prevederile art. 207 din Codul penal privind proba veritatii, abrogate prin dispozitiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispozitii declarate neconstitutionale prin Decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curtii Constitutionale, nu sunt in vigoare”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acuze pe facebook al3xn01 al3xn01 buna seara daca sunt cercetat intr-un dosar penal nefinalizat , o cunostinta pe facebook imi adreseaza injurii plus cuvinte jignitoare vrei sa omori ca pe ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnie capucino capucino am gasit azi o noutate pt mine, o decizie a ICCJ din care am inteles ca de fapt insulta si calomnia ar fi infractiuni. insa din cate am citit, decizia nu se ... (vezi toată discuția)
Insulta sau calomnie fara specificare nume persoana? adrianpaul169 adrianpaul169 Buna ziua;va rog sa imi spuneti daca cineva foloseste intr-un articol cuvinte neplacute la adresa unor persoane dintr-un grup,fara a preciza numele lor sau al ... (vezi toată discuția)