avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... procedura revizuire- Articolul 408 indice 1
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

procedura revizuire- Articolul 408 indice 1

Art. 408 indice 1. – Hotărârile definitive pronunţate în cauzele în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a unui drept prevăzut de Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale pot fi supuse revizuirii, dacă consecinţele grave ale acestei încălcări continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.

Pot cere revizuirea:

a) persoana al cărei drept a fost încălcat;

b) soţul si rudele apropiate ale condamnatului, chiar şi după moartea acestuia;

c) procurorul.

Cererea de revizuire se introduce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care judecă cererea în complet de 9 judecători.

Cererea de revizuire se poate face în termen de un an de la data rămânerii definitive a hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului.

După sesizare, instanţa poate dispune, din oficiu, la propunerea procurorului sau la cererea părţii, suspendarea executării hotărârii atacate.

Participarea procurorului este obligatorie.

La judecarea cererii de revizuire, părţile se citează. Partea arestată este adusă la judecată.

Când părţile sunt prezente la judecarea cererii de revizuire, se ascultă şi concluziile acestora.

Instanţa examinează cererea în baza actelor dosarului şi se pronunţă prin decizie.

Când instanţa constată că cererea este tardivă, inadmisibilă sau nefondată, o respinge.

Când instanţa constată că cererea este fondată:

a) desfiinţează, în parte, hotărârea atacată sub aspectul dreptului încălcat şi, rejudecând cauza, cu aplicarea dispoziţiilor din capitolul III, secţiunea II, înlătură consecinţele încălcării dreptului;

b) desfiinţează hotărârea şi, când este necesară administrarea de probe, dispune rejudecarea de către instanţa în faţa căreia s-a produs încălcarea dreptului, aplicându-se dispoziţiile din capitolul III, secțiunea II.

Decizia pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este supusă nici unei căi de atac.“
********************************
1..:La ce anume se referă în mod concret când se spune:"capitolul III, secţiunea II"?
2..: şi a doua întrebare. CUM AR PUTEA ÎN MOD PRACTIC COMPLETUL DE 9 JUDECÃTORI AI ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ªI JUSTIŢIE SÃ DESFIINŢEZE ÎN PARTE O HOTÃRÂRE ATACATÃ ªI SÃ ÎNLÃTURE CONSECINŢELE ÎNCÃLCÃRII DREPTULUI, CÂND DREPTUL ÎNCÃLCAT ESTE CEL PREVÃZUT DE CONVENŢIA EUROPEANÃ A DREPTURLOR OMULUI LA ARTICOLUL 6 ALIN 3 LIT. D CARE SPUNE CÃ : „1. Orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil (...) a cauzei sale de către o instanță (...) care va hotărî (...) asupra temeiniciei oricărei acuzații în materie penală îndreptate împotriva sa. (...)

3. Orice acuzat are, în special, dreptul: (...)

d) să întrebe sau să solicite audierea martorilor acuzării și să obțină citarea și audierea martorilor apărării în aceleași condiții ca și martorii acuzării; (...)”
********************************
Vă mulţumesc.

Alte discuții în legătură

Revizuire hotarare de condamnare prefitelena prefitelena Bună ziua! La cât timp după pronunţarea unei sentinţe CEDO privind nevinovăţia într-o cauză penală se poate formula o revizuire? E vorba de o ... (vezi toată discuția)
O cerere declarata admisa de cedo, consecinte? sam bam sam bam in cazul declararii admise a unei cereri la CEDO pe art 3,6,8, consecintele hotararii atacate isi fac efectul si astazi, persoana fiind condamnata la o ... (vezi toată discuția)
Revizuire dosar penal pici80 pici80 ce este revizuirea unui dosar penal? (vezi toată discuția)