avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Revizuire hotarare de condamnare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Revizuire hotarare de condamnare

Bună ziua! La cât timp după pronunţarea unei sentinţe CEDO privind nevinovăţia într-o cauză penală se poate formula o revizuire? E vorba de o persoană care a fost condamnată la o pedeapsă pe viaţă pentru omor şi în 2010 a obţinut o decizie CEDO prin care a fost declarat nevinovat.
Vă mulţumesc!
Nu stiu cum ati inteles dvs ca a fost declarat nevinovat, Curtea examinează și stabilește doar daca avut loc vreo încălcare a Convenției.
ART. 465 c.p.p.
Revizuirea în cazul hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului
(1) Hotărârile definitive pronunţate în cauzele în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale ori a dispus scoaterea cauzei de pe rol, ca urmare a soluţionării amiabile a litigiului dintre stat şi reclamanţi, pot fi supuse revizuirii, dacă vreuna dintre consecinţele grave ale încălcării Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi a protocoalelor adiţionale la aceasta continuă să se producă şi nu poate fi remediată decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.
(2) Pot cere revizuirea:
a) persoana al cărei drept a fost încălcat;
b) membrii de familie ai condamnatului, chiar şi după moartea acestuia, numai dacă cererea este formulată în favoarea condamnatului;
c) procurorul.
#M2
(3) Cererea de revizuire se introduce la instanţa care a pronunţat hotărârea a cărei revizuire se cere.
(4) Cererea de revizuire se poate face cel mai târziu în termen de 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii definitive pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
#B

(5) După sesizare, instanţa poate dispune, din oficiu, la propunerea procurorului sau la cererea părţii, suspendarea executării hotărârii atacate. Dispoziţiile art. 460 alin. (1) şi (3) se aplică în mod corespunzător.
(6) Participarea procurorului este obligatorie.
(7) La judecarea cererii de revizuire, părţile se citează. Partea aflată în stare de deţinere este adusă la judecată.
(8) Atunci când părţile sunt prezente la judecarea cererii de revizuire, instanţa ascultă şi concluziile acestora.
(9) Instanţa examinează cererea în baza actelor dosarului şi se pronunţă prin decizie.
(10) Instanţa respinge cererea în cazul în care constată că este tardivă, inadmisibilă sau nefondată.
(11) Atunci când instanţa constată că cererea este fondată:
a) desfiinţează, în parte, hotărârea atacată sub aspectul dreptului încălcat şi, rejudecând cauza, cu aplicarea dispoziţiilor secţiunii 1 a cap. V din titlul III al părţii speciale, înlătură consecinţele încălcării dreptului;
b) desfiinţează hotărârea şi, când este necesară administrarea de probe, dispune rejudecarea de către instanţa în faţa căreia s-a produs încălcarea dreptului, aplicându-se dispoziţiile secţiunii 1 a cap. V din titlul III al părţii speciale.
#M2
(12) Hotărârea pronunţată este supusă căilor de atac prevăzute de lege pentru hotărârea revizuită.

Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura revizuire- articolul 408 indice 1 agachea agachea Art. 408 indice 1. – Hotărârile definitive pronunţate în cauzele în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a unui ... (vezi toată discuția)
O cerere declarata admisa de cedo, consecinte? sam bam sam bam in cazul declararii admise a unei cereri la CEDO pe art 3,6,8, consecintele hotararii atacate isi fac efectul si astazi, persoana fiind condamnata la o ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea hotararii judecatoresti! Borsec Borsec buna ziua! vreau sa va rog sa ma ajutati in legatura cu o situatie.. in cazul in care statul roman este condamnat printr-o hotarare pronuntata de catre CEDO, ... (vezi toată discuția)