avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inlocuire coloana comuna de apa calda pe verticala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inlocuire coloana comuna de apa calda pe verticala

Cheltuiala cu inlocuirea unei coloane comune de apa calda pe verticala dintr-un imobil se repartizeaza conform cotei indivize si trebuie sa plateasca si cei care si-au pus centrale termice de apartament si s-au debransat de la RADET?
As dori sa imi spuneti care este articolul de lege care ii obliga si pe acesti proprietari sa plateasca pentru ca sunt unii care refuza sa participe la aceasta cheltuiala.
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:22, 4 Decembrie 2011
Coloana fiind comuna, toti proprietarii, indiferent ca o folosesc sau nu, trebuie sa participe la cheltuielile de intretinere si/sau reparatie a acesteia. In HG 1588/2007 se precizeza:
Art. 32. - (3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, ...
Multumesc.
As dori sa imi m-ai spuneti daca aceasta inlocuire a coloanei a fost facuta pe o alta scara decat cea pe care sta proprietarul respectiv care are centrala termica,tinand cont ca este o singura asociatie de proprietari(nu sunt separati pe scari in asociatii de proprietari) este obligat si el sa plateasca pentru ca mi-a invocat si acest motiv pentru care refuza plata acestei reparatii.
Cu repartizarea pe o singura scara sau pe ambele scari ale asociatiei, legea prevede, reglementeaza... dar este permisiva. Adica in legislatie se spune ca repartizare cheltuielilor se face conform cotei indivize dar aceste cote indivize pot fi calculate pe o scara (mai ales unde asociatia cuprinde numai acea scara), dar si pe mai multe scari sau chiar mai multe scari din acelasi bloc sau din blocuri diferite.
Asa, de exemplu indemnizatia presedintelui sau salariul administratorului se repartizeaza conform suprafetelor utile (cote indivize) pe toate scarile si blocurile asociatie acolo unde sunt mai multe. Aceste cote nu exista in nici un act de proprietate ci se calculeaza in asociatie.
Dar daca se repara sau se modernizeaza un lift la o scara iar alta scara din aceeasi asociatie nici macar nu are lift, este anormal ca cea de a doua scara sa participe la reparatia liftului.
In cazul dv,. in functie de hotararea adunarii generale, de decizia comitetului, costul reparatiei instalatiilor comune de apa poate fi repartizat pe o singura scara sau pe ambele scari. Odata ce s-a decis intr-un fel asa se vor repartiza de acum inainte toate cheltuielile ocazionate de reparatiile necesare in viitor la instalatia comuna de apa.
Legea mai precizeaza ca o instalatie, un perete, o proprietate... poate fi comuna dar de mai mlulte feluri: comuna pentru doi, trei sau mai multi proprietari; comuna pentru intreaga scara; comuna pentru intreg blocul; comuna pentru intreg condominiu.
Tot legea spune ca repartizarea costurilor intretinerii si reparatiei unei parti comune, se face proportional cu suprafata utila (cota indiviza) tuturor, in situatia cand aceasta proprietate nu se poate delimita exact. Ori la dumneavoastra s-ar putea ca acea coloana sa se poata delimita exact pe scara respectiva. La noi prin baile unei scari trec coloanele de apa de la subsol pana la ultimul etaj. Dar din fiecare baie pleaca cate o conducta orizontala prin perete la baile scarii vecine. Asa ca o inlocuie a acestei coloane verticale necesita intervenia in ambele scari.
Oricum veti hotara, important este ca pe viitor sa procedati in aceeasi maniera adica:
- Daca acum reparati coloana de la scara A si plateste numai scara A, peste 7 luni cand inlocuiti coloana de la scara B, va plati numai scara B.
- Daca acum reparati coloana de la scara A si platesc atat cei de la scara A cat si cei de la B, peste 7 luni cand inlocuiti coloana de la scara B, vor plati atat cei de la A cat si cei de la B.
Explicati vecinilor si decideti cum credeti ca e mai bine. Varianta a doua este mai usor de suportat financiar pentru toata lumea.
Va multumesc.Totul depinde acum de hotararea adunarii generale sau a comitetului cum vor sa fie repartizate aceste cheltuieli pentru reparatiile la instaltiile sanitare comune.
Dl. Adriantot. Legal ultimul aliniat este corect.Platesc toate scarile din asociatie.Asociatia sa infiintat pentru o gestiune unica a proprietatii comune. In cadrul unei asociatii nu se pot intocmi gestiuni separate, fiindca de aceea ne am asociat si am semnat acordul de asociere.:-/:rtfm::closedtopic:

Alte discuții în legătură

Coloana apa calda/rece proprietate comuna sau nu ? bogdanro2005 bogdanro2005 Buna ziua, sper ca ma puteti ajuta macar cu niste sfaturi. Sunt membru a unei asociatii de proprietari din bucuresti . Trebuie schimbata intreaga coloana de ... (vezi toată discuția)
Teava sparta Iael Iael Buna ziua, In scara in care locuiesc s-a spart o teava la subsol. Dupa inlocuire in respectiva luna de intretinere a fost repartizata toata cheltuiala ... (vezi toată discuția)
Referitor la plata ascensorului de catre locatarii de la parter manuela_s manuela_s daca locuiesc la perter trebuie sa platesc si ascensorul si service-ul acestuia in cazul in care nu-l folosesc?(sa nu mai spun ca usa liftului e lipita de usa ... (vezi toată discuția)