avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Coloana apa calda/rece proprietate comuna sau nu ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Coloana apa calda/rece proprietate comuna sau nu ?

Buna ziua, sper ca ma puteti ajuta macar cu niste sfaturi. Sunt membru a unei asociatii de proprietari din bucuresti . Trebuie schimbata intreaga coloana de apa calda si rece de pe partea noatra. Presedintele asociatii spune ca noi trebuie sa platim costurile reparatiei, adica numai cele 5 apartamente, parter si cele 4 etaje, pentru ca sunt si unii locatari care nu ar vrea sa plateasca spunand ca daca se va sparge si coloana lor o vor repara la fel , adica pe banii lor . Stiam ca costurile de reparatii la apa calda / rece sunt costuri comune acoperite de asociatia de proprietari, adica de catre intreg blocul . Am rasfoit legea 320 pe 2007 , spune destul despre proprietate comuna dar nu specifica clar ca coloana de apa calda sau rece tine de proprietatea comuna si trebuie suportata de asociatie . Ma puteti ajuta cu ceva sfaturi ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:09, 29 Aprilie 2015
Reparatia se suporta din fondul de reparatii dar sunt asociatii care opteaza pentru delimitarea fizica a unei coloane si vor plati doar cei direct legati la acel traseu.
Acolo unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă.


Reparatia trebuie facuta in baza legii 230/2007 unde se precizeaza ca sunt "parti comune" si nu "parti comune pe parti de asociatie.".

Cu astfel de justificari (cand ma va afecta o sa platesc!) cei care locuiesc la etaje inferioare nu vor plati niciodata repararea terasei! Sa plateasca doar cel direct afectat!

Nu este corect si legal ca atata timp cat locuiesti intr-un condominiu sa nu fii de acord cu reparatiile partilor comune pe motiv ca nu esti afectat!

Daca se strica liftul cheltuielile vor fi repartizate numai celor de la etajul 3 in sus pe motiv ca cei care locuiesc pana la etajul 2 nu sunt afectati? S-a ars un bec la etajul x, nu ma intereseaza, nu locuiesc acolo, sa plateasca aia direct afectati! Nu functioneaza interfonul, nu ma intereseaza, locuiesc la parter, pot sa ies sa deschid usa!

Daca nu iti convin regulile convietuirii la comun atunci te muti intr-un imobil individual si nu te mai bate nimeni la cap.

Nu mi se pare nici normal ca asociatia sa impuna ca reparatiile la partile comune sa fie delimitate functie de cei direct afectati.


De la f.multi presedinti/administratori trebuie sa te astepti la ORICE (numai in sensul rau). Dovada, raspunsuri ca acesta. Legea o fac ei!
Dovada, raspunsuri ca acesta. Legea o fac ei!


Nu ei fac legea, ei sunt pusi sa respecte legea, care este facuta de altii, daca nu o respecta atunci ii schimbati si GATA!
Va sugerez sa citm impreuna si cu atentie legea 230/2007. Iata cuym se defineste proprietatea comuna in art.3:
c) proprietate comună - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată -cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor sau scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;

Asadar exista proprietate comuna definita la c) si proprietate comuna afetenta tronsoanelor sau scarilor la punctul d).
Asa atunci, de exemplu, facem o cheltuiala pentru intreagul condominiu (de ex. indemnizatii, salarii, deratizare, curatenie in jurul blocurilor, cheltuieli de infiintarea asociatiei sau de modofocare a statutului...), repartizam cheltuielile proportional cu cota parte indiviza sau suparafata utila a tuturor propreietatilor din asociatie.
Atunci cand, de exemplu, facem o reparatie a liftului de la scara A, zugravim casa scarii B din Blocul 757, apoi reparam terasa de la blocul 756, desfundam basa de la blocul 758..., corect si legal este ca fiecare din aceste cheltuieli sa se repartizeze separat fiecareia din aceste scari ori acelui bloc si nu tuturor proprietarilor din asociatie care cuprinde mai multe blocuri sau mai multe scari.
Asadar putem repartiza cheltuielile pe intreaga asociatie, numai pe un bloc, numai pe o scara sau numai pe un tronson, legea ajutandu-ne, asa cum vedeti in art. 3.

Foarte important este ca sa existe acelasi tratatment de fiecare data si sa nu schimbam regulile de la o etapa la alta. Adica daca acum reparatm instalatia comuna de la scara A si suporta cheltuielile numai cei de la scara A, actunci cand se va repara o instalatie de la scara C, cheltuiala sa fie repartizata celor de la scara C.
Noi am adopatat de mult timp aceasta metoda si nu stam la discutii. Atunci cand este necesar, efectuam reparatia, achitam din casa sau banca, iar cheltuiala se repartizeaza celor care au acea instalatie in comun, in proprietate comuna. Sumele repartizate se scad din fondul de repartii ce-l are fiecare proprietar, iar pe lista apar eventuale diferente de plata pentru cei ce nu au fond de reparatii suficient.

Pentru coloanele de alimentare cu apa, de colectarea a apei folosite ori a apei pluviale, am stabilit (de mai multi ani) ca repartizarea cheltuielilor sa se faca in functie de apometrul general si basa de colectare. De exemplu, cand reparam, inlocuim, o coloana de la scara A, repartizam cheltuiala la scara A, din blocul 757 dar si celor 8 apartamente de la scara B a blocului 756, bloc lipit de primul, bloc ce are 46 de apartamente dar numai 8 dintre ele au instalatii comune cu blocul alaturat, celelalte 38 avand alta instalatie fara nici o legatura cu cele 8 apartamenyte cu toate ca acel tronson de 8 apartamente are comun cu tronsonul de 38 de apartamente, liftul, casa scarii... Si-acolo judecam la fel...

Alte discuții în legătură

Repartizare cheltuieli reparații Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Stimați colegi, Intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari se poate face repartizarea unora dintre cheltuieli in special cele cu privire la ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)
Inlocuire coloana comuna de apa calda pe verticala elena covaci elena covaci Cheltuiala cu inlocuirea unei coloane comune de apa calda pe verticala dintr-un imobil se repartizeaza conform cotei indivize si trebuie sa plateasca si cei ... (vezi toată discuția)