avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii imobil adjudecat.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii imobil adjudecat.

In urma adjudecarii unui imobil prin executare silita au ramas de plata la asociatie 5 500 lei. Cine va achita aceste datorii?
Temeiul legal?
Astept raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: mirela0601 , utilizator 14:33, 8 August 2018
Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.

Art. 20. - (1) Proprietarii care îşi înstrăinează apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă sunt obligaţi ca la întocmirea formelor de înstrăinare să facă dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverinţă din partea sociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari. Actele de înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.
(3) În cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari, înstrăinarea proprietăţii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la preluarea datoriilor de către cumpărător.
Ultima modificare: Vineri, 2 Decembrie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Utilizatorul a precizat ca e vorba de un imobil adjudecat si nu de o vanzare-cumparare.
Din pacate, in cazul licitatiilor (nu a vanzarii prin notariat), nu se cere acordul sau adeverinta de la asociatie privind datoriile proprietarului.
In felul acesta asociatia va ramane cu aceasta paguba.

Totusi pentru presedintii de asociatie, trebuie spus ca, pentru a se evita asemenea pierderi pentru asociatii, este strict necesar sa inscrie din timp privilegiul imobiliar asupra apartamentelor cu datorii pe care asociatia nu le-ar putea suporta ca paguba.
Daca a fost adjudecat, inseamna ca a facut obiectul unei executari silite.
In acest caz, sunt aplicabile prevederile Codului de proc. civila, referitor la executarea silita si adjudecare.
Conform art. 504 c.p.c. la punctul 10 se prevede ca la intocmirea publicatiilor de vanzare, executorul va cuprinde " invitatia pentru toti cei care pretind vreun drept asupra imobilului sa-l anunte executorului inainte de data stabilita pentru vanzare;"
Apoi, se va vedea si art. 563 cpc.
Aici pe forum am impartasit din experienta asociatiei noastre pe un topic asemanator.
Am instituit privilegiul imobiliar asupra unui apartament cu probleme afland cu aceasta ocazie ca si o banca avea instituit acelasi lucru (fiica proprietarei fusese angajata bancii si facuse oarece prostii pe-acolo si gajase cu apartamentul mamei).
Bun, sadenta neonorata, banca, print executorul sau bancar face diligentele necesare pentru vanzarea prin licitatie a ap., ba chiar se prezinta si la sediul as. noastre, ne informeaza in scris despre aceasta actiune, noi la randul nostru raspundem ca nu avem nimic impotriva, deci sa aiba grija ca ”suntem in carti”... Ce sa va zic, au loc doua sedinte de licitatie, nimeni nu cumpara, pretul scade vertiginos, noi asociatia urmaream desfasurarea evenimentelor. Proprietara apartamentului de negasit, plecata din tara iar fiica acesteea - din cauza careea s-a pierdut apartamentul, nu ne-a dat nici-un amanunt cu privire la adresa mamei, nici-un telefon... In sfarsit, are loc ultima sedinta de licitatie - noi, in zona... Are loc adjudecarea, suma obtinuta indestuland atat paguba bancii, cat si a asociatiei - insa pe procesul verbal incheiat cu aceasta ocazie, ex. bancar noteaza negru pe alb, in fnal ca asociatia nu a emis pretentii...
Toata smecheria am aflat-o putin mai tarziu, insa va spun, nici acum nu stim cum s-a putut face asa ceva: banca a obtinut de la OCPI un document din care reiesea clar ca apartamentul este lipsit de sarcini, desi asa cum v-am spus, asociatia avea intituit privilegiul imobiliar, deci s-u platit de catre noi taxele de rigoare, avem documentul (comunicarea) la asociatie.
Poate ca nu ar fi fost nimic, insa ex. bancar, la distribuirea sumelor nici nu ne-a bagat in seama pe motiv ca nu aveam o sentita judecatoreasca prin care sa fie obligat sa ne retina suma respectiva. I-am solicitat sa retina suma pana la definitivare procesului cu proprietara, dar nu a tinut cont de nimic. Banca si-a tras suma pretinsa, iar diferenta i-a fost inmanata proprietarei...
La cateva zile s-a prezental la sediul asociatiei o domnisoara inarmata cu o procura din partea adjudecatorului, precum si cu procesul verbal de adjudecare, sa-i dam o adeverinta ca noul proprietar nu are datorii la asociatie... Am trimis-o la plimbare, dar in cateva zile am primit o notificare de la un executor judecatoresc ca daca nu eliberam documentul cerut, vom fi actionati in penal pentru abuz in serviciu, daune, etc.... Pana la urma s-a eliberat documentul cerut, imediat a avut loc vanzarea ap. Este lesne de inteles cam cu ce suma s-a vandut - adica pretul pietei. Castigul baietilor destepti: cam 15-20 mii euro.
Acum suntem in proces cu banca, OCPI si fosta proprietara. Va mai tin la curent.
Deci faza cu privilegiul imobiliar este asa o mica poveste de adormit copiii...

Alte discuții în legătură

Datorii asociatie de proprietari apartament in executare silita roxana75 roxana75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte se confrunta cu urmatoarea problema: un apartament care a fost executat silit a fost cumparat de o ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)
Se respecta privilegiu imobiliar ca prioritate in fata unei datorii ipotecare in cazul unei vanzari la licitatie? legal23 legal23 Suntem o conducere noua in cadrul asociatiei de proprietari. Am aflat accidental ca un apartament care are mari datorii la intretinere a fost adjudecat la ... (vezi toată discuția)