avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DREPTURI PENTRU ZILELE DE SARBATORI LEGALE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DREPTURI PENTRU ZILELE DE SARBATORI LEGALE

LUCREZ LA O FIRMA DE PAZA 2 ZILE CU 2 (12 ORE PE ZI) DACA TURA MEA CADE PE 1 SI 2 IANUARIE 2012 CE DREPTURI SUPLIMENTARE AM?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:43, 3 Decembrie 2011
In primul rind firma de paza trebuie sa respecte ea codul muncii.Codul muncii reglementeaza astfel :Sarbatorile legale

SECTIUNEA 3
Sarbatorile legale
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
ART. 140
Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.
ART. 141
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
ART. 142
1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru

ART. 143
Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.

Acum depinde numai de ei cum respectaLegea.
Poti invoca aceste prevederi.Un An Nou Fericit!
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
leusan, utilizator
BRADMANUELLA a scris:

LUCREZ LA O FIRMA DE PAZA 2 ZILE CU 2 (12 ORE PE ZI) DACA TURA MEA CADE PE 1 SI 2 IANUARIE 2012 CE DREPTURI SUPLIMENTARE AM?


Cred ca ar fi mai bine sa detaliati aceasta problema ... lucrul 2 zile cu 2 nu inseamna program de 12 ore/zi ... :-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pontare in zi de sarbatoare ramoilis ramoilis In cazul in care conform schemei orare un angajat are zi libera intr-o zi de sarbatoare, aceasta zi va fi libera ca oricare alta d sau beneficiaza de un statut ... (vezi toată discuția)
Zile libere legal platite Maria Dobozi Maria Dobozi Daca lucrez in ziua de 15 aprilie care este duminica si in acelasi timp zi libera legal platita cum v-oi fi renumerata? Unde se gaseste baza legala ? Multumesc (vezi toată discuția)
1 decembrie INVICTUS_5 INVICTUS_5 anul trecut toti angajatii din unitatea unde sunt angajat au lucrat pe 01.12.2010, dandu li se liber intr o alta zi, cu decizie cu semnaturi de luare la ... (vezi toată discuția)