avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... intrare in legalitate casa construita in 1960
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

intrare in legalitate casa construita in 1960

Buna ziua, as dori sa stiu cum pot intra in legalitate in privinta unei case (78mp) cu teren (200mp), casa construita prin anii 1960, am actul de proprietate al terenului, cu schita casei, dar nu am nici un fel de autorizatie de constructie. Casa este racordata la toate utilitatile (gaze, curent, telefon, apa-canalizare). Am auzit ca incepand cu 1 ianuarie 2012 nu se mai pot face intrari in legalitate. Mentionez ca se plateste impozit pe teren 200mp si constructie 78 mp de mult timp la finante. Chiar nu se mai poate face nimic (avand in vedere timpul foarte scurt ramas pana la 1 ian 2012), si din cate am citit peste tot, este posibila demolarea imobilului pt ca nu am autorizatie, chiar daca am platit impozit la el atatia ani ? Casa si terenul este obtinuta prin mostenire (s-a facut dezbaterea mostenirii), ce vina am eu ca defunctul nu a avut grija de aceste lucruri (prin anii 1960 nici nu stiu daca se eliberau autorizatii).
Cel mai recent răspuns: Razvan18 , utilizator 22:17, 27 August 2012
Domnule ...stati linistit. Nu va demoleaza nimeni. Luati legatura cu un cadastrist sa va faca cadastru, iar in loc de autorizatie o sa luati in cel mai rau caz, o declaratie de la vecini ca vechimea casei este de 50 ani si gata.
Unde ati auzit aia cu 01.ianuarie.2012 ?
Ultima modificare: Vineri, 2 Decembrie 2011
ContSters230435, utilizator
Ceea ce "ati auzit" dumneavoastra se refera la din OUG 7/2011 de modificare completare Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul care stipuleaza:

"Art. 56^1. - Nu pot fi initiate si aprobate documentatii de urbanism care au ca scop intrarea in legalitate a unor constructii edificate fara autorizatie de construire sau care nu respecta prevederile autorizatiei de construire".
si care la ART. VIII prevede
" Dispozitiile art. I pct. 35, referitoare la art. 56^1 din Legea nr. 350/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2012".
Deci numai daca constructia ar intra in conflict cu regulamentul de urbanism zonal stabilit pentru aceea zona ar fi o problema ceea ce nu cred.
Ratiunea acestei idei deriva din necesitatea de a respecta cadrul legal hotarat
"nu intai iti faci casa cu 10 etaje fara autorizatie de construire si apoi soliciti modificarea PUZ-ului"

In ceea ce priveste intrarea in legalitate a constructiei dumneavoastra Ordinul 839/ 2009 Norme Metodologice din 12 octombrie 2009 de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii prevede pe aceasta tema

Art. 59: Intrarea în legalitate
(1)Organul de control care a sanctionat contraventional pentru fapta de a se executa lucrari de constructii fara autorizatie sau cu încalcarea dispozitiilor acesteia, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) din Lege, pe lânga oprirea executarii lucrarilor, are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare pentru încadrarea lucrarilor în prevederile autorizatiei, sau de desfiintare a lucrarilor executate fara autorizatie, într-un termen pe care îl va stabili prin procesul verbal.
(2)În vederea realizarii prevederilor alin. (1), potrivit Legii, autoritatea administratiei publice
competenta sa emita autorizatia de construire/desfiintare are obligatia de a analiza modul în care constructia corespunde reglementarilor din documentatiile de urbanism aprobate pentru zona de amplasament, urmând sa dispuna, dupa caz, mentinerea sau desfiintarea constructiilor realizate fara autorizatie sau cu încalcarea prevederilor acesteia.
(3)În situatia în care constructia realizata fara autorizatie de construire întruneste conditiile
urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea administratiei publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizatii de construire în vederea intrarii în legalitate, în coroborare cu luarea masurilor legale care se impun, numai în baza concluziilor unui referat de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala de calitate "rezistenta mecanica si stabilitate" privind starea structurii de rezistenta în stadiul fizic în care se afla constructia, precum si pentru cerinta esentiala de calitate "securitatea la incendiu", numai dupa emiterea Acordului de mediu, în conditiile legii.


In consecinta adresati-va cu problema dumneavostra serviciului de urbanism din cadrul primariei de care apartine imobilul care va va consilia pentru rezolvare.
Ultima modificare: Vineri, 2 Decembrie 2011
cotelino, utilizator
Daca actuala constructie nu respecta autorizatia de constructie adresati-va instantei de judecata sa se constate ca ati dobandit extinderea prin accesiune imobiliara.Nu ar fi rau sa o puneti repejor pe rol.
de ce ? exista vreun risc daca o mai taraganez ? si apropo...am inteles dintr-un post anterior ca daca constructia (casa) are mai mult de 2 ani vechime, in cazul unui control nu se poate da amenda pentru lipsa autorizatiei de constructie deoarece acesta este prescrisa deja avand in vedere vechimea constructiei. Este adevarat ?
nu se pune pb de demolare dar presupun ca doriti un act de proprietate pe constructie,dvs nu aveti decat pe teren.De aceea este nevoie de proces de accesiune imobiliara.Hotararea prin care se va constata ca ati dobandit prin accesiune va fi titlul dvs de proprietate.Dvs nu aveti nici un act de proprietate pe casa.De asta este indicat sa luati legatura cu un avocat si sa demarati procedura in instanta

Alte discuții în legătură

Am construit fara autorizatie 2 camere si o sala.cum intru in legalitate? titina12 titina12 am achizitionat un teren la marginea orasului si fiindu-mi necesara mutarea urgenta, am si inceput lucrarile de constructie a 2 camere si sala pana la ... (vezi toată discuția)
Cum poate intra in legalitate o constructie de cativa ani facuta fara autorizatie? ContSters284640 ContSters284640 buna ziua, daca poate cineva sa imi raspunda la o intrebare, parintii mei sunt mostenitorii casei bunicii mele,aceasta a construit langa casa alte doua camere ... (vezi toată discuția)
Constructie neautorizata Helena_L Helena_L Proprietarul a construit anexe(baie,bucatarie) la casa fara autorizatie de constructie iar acum doreste sa vanda casa. Ce trebuie sa faca? Am inteles ca a ... (vezi toată discuția)