avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tranzactie mostenire nesolutionata complet din eroare, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tranzactie mostenire nesolutionata complet din eroare, ce e de facut?

o prietena are urmatoarea speta, va rog un ajutor :
Acum doi ani sotul ei a decedat, mostenitori sint: ea, copii lor si inca un fiu dintr-o prima casatorie a sotului decedat , fiu care a avut diferite pretentii.
Prietena mea impreuna cu copii ei s-au judecat cu fiul.
Pina la urma s-au inteles si s-a incheiat tranzactie prin care s-a stabilit cu privire la imobilele din masa succesorala ce anume revine fiecaruia dintre ei.
Problema este urmatoarea: ea prietena si sotul ei au fost coproprietarii unui apartament pe care l-au vindut cu plata in rate, a fost pusa ipoteca.
La momentul decesului sotului ramasese de platit o ultima rata de 10.000 euro.
Cumparatorii apartamentului i-au platit ei aceasta suma prin act la notar prin care ea si copii ei prin care s-au angajat fata de cumparatori sa faca demersurile pt. scoaterea de sub ipoteca. Desi era nevoie si de semnatura fiului, notarul a trecut peste acest aspect, fiul fiind plecat in strainatate.
In procesul de care am pomenit mai sus fiul prin intimpinare a solicitat si cota sa din suma de 10.000 euro . Ulterior a renuntat primind alte bunuri din cele aratate in tranzactie. Renuntarea a fost in discutiile intre ei, dar avocatii au redactat textul tranzactiei fara a mai face vreo referire la suma de 10.000 euro.
Doar in finalul hotaririi mai apare un text general prin care fiul declara ca litigiul a fost stins si ca nu mai are nicio pretentie ce decurge din acest litigiu.(nu cunosc formularea exacta dar cam asa suna).
Cu hotarirea prietena mea s-a dus la cadastru si a incercat sa scoata apartamenul de sub ipoteca, dar la cadastru a fost refuzata, i s-a cerut sa vina cu o declaratie legalizata a fiului ca este de acord sau cu o completare a hotaririi in care sa se precizeze explicit ca fiul nu mai are pretentii la cele 10.000.
Hotarirea - tranzactia insa nu mai poate fi completata, indreptata, etc...
Inreb specialistii de pe acest forum cum trebuie sa procedeze?
Reiese din hotarire asa cum este redactata cu textul de la sfirsit , ca fiul nu mai are pretentii asupra sumei? sau trebuie precizat explicit?
Cum trebuie procedat la acdastru? Este cumva necesra o noua actiune in constatare ?
va multumesc pentru rabdare , mai pe scurt m-am gindit ca nu s-ar fi inteles speta
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 21:00, 2 Decembrie 2011
Declaratia fiului data in forma autentica este cea mai simpla solutie.
O alta solutie nu exista? Cu fiul nu se poate discuta, este plecat in strainatate, este suspicios la orice si cam rau-voitor in general. Avocata prietenei mele desi a primit un onorariu substantial si desi eroarea de redactare a tranzactiei ii cam apartine, refuza sa se mai implice si sa ia legatura cu avocatul fiului.
Din hotarire cu clauza de la sfirsit nu reiese si faptul ca fiul a renuntat la partea sa din cele 10.000?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tranzactie mostenire- suma nespecificata in hotarire eugen82 eugen82 Doi mostenitori s-au judecat si au incheiat tranzactie. In hotarire se arata imobilele ce revin fiecaruia. In afara de imobile a mai existat o suma de bani ... (vezi toată discuția)
Act legalizat VladMirovici VladMirovici O prietena are o problema. Sunt doi frati. La dezbaterea de mostenire dupa decesul mamei, ambii copii renuta la cota parte in favoarea tatalui. In prezent ... (vezi toată discuția)
Bună seara. părinții mei dețin un apartament pe care la înțelegere ... nicoleta 70 nicoleta 70 Bună seara. Părinții mei dețin un apartament pe care la înțelegere cu fratele meu îl voi moșteniri eu. Acum copilul meu trebuie sa rezolve o disputa ... (vezi toată discuția)