buna ziua. am si eu nevoie de un sfat in speta mea daca se poate. in luna ianuarie 2011 mi s-a retinut permisul de conducere in jud ialomita pentru viteza. am contestat in instanta procesul verbal dar am pierdut. nu mi s-a adus la cunostinta si nici nu mi s-a comunicat ca ar trebui sa predau permisul de conducere. 4 luni de zile nu am condus iar dupa aceea am urcat din nou la volan. in iulie 2011 am plecat in concediu si trecand prin Craiova am fost depistat de aparatul radar iar politistii de acolo mi-au facut proces verbal pe care nu l-am contestat. ulterior la 4 luni dupa aceea am primit o citatie prin care eram invitat la ipj dolj. ca un cetatean de buna credinta m-am urcat in masina si m-am dus la Craiova. mentionez ca sunt din Bucuresti. ajuns acolo mi s-a adus la cunostinta ca la data cand am fost oprit la Craiova eu aveam permisul de conducere suspendat, implementarea facandu-se la 4 luni de la data pronuntarii sentintei. deci? daca puteti sa ma ajutati cu un sfat va rog sa-mi spuneti si mie ce e de facut. nu mai zic ca atunci cand m-am prezentat la Craiova in urma citatiei eu am mers cu masina iar cei de la ipj dupa ce mi-au retinut permisul mi-au dat dovada fara valabilitate si am ramas in Craiova cu masina dupa mine si fara drept de a conduce de a trebuit sa chem sofer de la Bucuresti sa ma recupereze de acolo!!!! mie imi suna a bataie de joc,
In termen de 15 zile de la pronuntarea solutiei in plangerea contraventionala formulata de catre dumneavoastra aveti obligatia de a depune permisul de conducere.
Art. 118, alin 4 din OUG 195 din 2002: În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare acontravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
Nu vi se comunica faptul ca trebuie sa predati permisul de conducere, este obligatia dumneavoastra de a avea aceasta conduita.
In prezent sunteti cercetat pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 86 din OUG 195 din 2002:
Art.86. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de
către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Ca sfat: incercati sa colaborati cat mai bine cu organele de cercetare penala, poate chiar cu ajutorul unui avocat, in incercarea de a obtine o solutie cat mai favorbaila pentru dumneavoastra. Desigur, nu puteti invoca necunoasterea legii, insa trebuie sa expuneti toate circumstantele ce pot atenua raspunderea dumneavoastra.