avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Intrebare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Intrebare?

Am fost acum 8 luni acuzat de talharie s-au facut cercetari am fost la declaratzii am fost la parchet si de acolo am primit o hartie ca am fost scos de sub urmarire penala si am primit o amenda .

Intrebarea mea este in cazieri scrie ceva despre aceasta fapta ?
Cel mai recent răspuns: norbi123 , utilizator 16:04, 3 Decembrie 2011
Este vorba despre o sanctiune cu caracter administrativ. In cazier sunt trecute doar condamnarile la o pedeapsa cu inchisoarea sau cu amenda penala. Amenda administrativa, dupa cum spune si denumirea, este o sanctiune administrativa neavand nici o inraurire sau urmare din punct de vedere penal
deci screi asa:
1.scoaterea de sub urmarire penala a invinuitzilor
2.aplicarea sanctiunii administrative a amenzii , astefel.
3.in temeiul art.192 alin.1 , pct 1, lit.d Cod procedura penala , obligarea invinuitilor la plata cheltuierilor juritice , dupa cum urmeaza:
4.Solutia se comunica cu paretea vatamata, invinuitii
Art. 13. - Legea 290/2004 privind cazierul judiciar.
(1) Persoanele fizice inscrise in cazierul judiciar sau cu privire la care s-au facut notari provizorii se scot din evidenta daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) faptele pe care le-au savarsit nu mai sunt prevazute de lege ca infractiuni;
b) a intervenit reabilitarea judecatoreasca sau de drept;
c) a intervenit amnistia;
d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsa privativa de libertate de cel mult 3 ani si au trecut 20 de ani de la data ramanerii definitive a condamnarii;
e) au decedat;
f) au fost scoase de sub urmarire, s-a dispus fata de ele incetarea urmaririi penale ori s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare sau de incetare a procesului penal;
g) au executat masura educativa a libertatii supravegheate, a internarii intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ;
h) a trecut un an de la data aplicarii masurii educative a mustrarii.
(2) In cazul cand in cazierul judiciar al persoanelor prevazute la alin. (1) lit. a)-d) si f) exista si alte mentiuni, se sterg numai mentiunile care impun scoaterea din evidenta.

Amenda aplicata este una administrativa si nu se inscrie in cazier.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
ok am inteles
dar mai am o intrebare in caz ca pe viitor se mai intampla ceva si se ia tot ca si caz penal , aceasta fapta va ramane ca si "antecedent penal" ? , pana acuma is curat nu am facut nimic este singura fapta de pana acuma
Din moment ce amenda administrativa nu se inscrie in cazier, cum sa figurati cu antecedente penale?
Nu.
Rezolutia pe care ati primit-o poate fi atacata de partea vatamata in 20 de zile de la comunicare la procurorul ierarhic superior si apoi la instanta.
Daca impotriva acesteia nu se va formula plangere sau daca totusi se va formula insa plangerea va fi respinsa si rezolutia va fi mentinuta, veti avea aplicata o amenda administrativa care nu se inscrie in cazierul judiciar.

Alte discuții în legătură

Valabilitatea reglementarilor Cristiandragusan Cristiandragusan 9. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 15.- (1) Persoanele fizice inscrise in cazierul judiciar sau cu privire la care s-au ... (vezi toată discuția)
Inscriere sentinta in cazierul judiciar acum 30 de ani .reabilitare. Mateius Mateius Acum 30 de ani am fost condamnat la 1 an si 6 luni cu executare pentru neplata pensiei alimentare. Aceasta pedeapsa se mai regaseste acum in cazier? (vezi toată discuția)
Rectificare cazier marius_zvanca marius_zvanca buna ziua! am primit o amenda penala de 1000 ron in urma cu 4 ani.azi am fost sa-mi scot cazierul iar cei de la politie mi-au spus ca e patat si singura ... (vezi toată discuția)