Am urmatoarea speta:
A este in proces cu B pt. revendicare imobil. A incheie la notar cu C un contract de vanzare-cumparare drepturi litigioase avand ca obiect exact litigiul dintre A si B. C nu depune in instanta contractul. Instanta pronunta o hotarare prin care A castiga irevocabil imobilul. C ii cere lui A sa-i vanda imobilul. A refuza incheierea contractului de vanzare-cumparare motivand ca el a inteles sa-i vanda lui C doar dreptul litigios. C vrea sa-l actioneze in instanta pe A.
Ce posibilitati de aparare are C? Ce reprezinta mai exact acest contract de vanzare drepturi litigioase? Ce obligatii decurg din acesta? Avea C obligatia depunerii lui in instanta?
Din pacate, nici eu n-am acces la continutul clauzelor din contract. Este mai mult la nivel teoretic. Am studiat si institutia retractului litigios reglementata de art. 1402 C. civ. si consider ca nu are aplicabilitatea in speta data.
vanzarea de drepturi litigioase presupune ca se vand drepturile in litigiu. astfel C prelua in instanta locul lui A si prelua riscul acestuia de a pierde procesul . suportand cheltuielile de judecata. daca nu s-a prezentat in dosar si tot A a suportat cheltuielile si riscul dosarului , A poate sa ignore contractul cu C Eu am avut castig de cauza intr-o situatie similara.
prin urmare C, poate sa-l actioneze in judecata pe A, dar A are sanse de castig. Desigur nu cunosc cazul in speta pentru a va putea sfatui mai mult.Depinde si ce prevede concret contractul de vanzare de dreptui litigioase
Din ce articol imi reiese obligativitatea lui C de a prezenta instantei contractul incheiat cu A? nu cumva A era obligat sa faca cunoscut instantei acest contract, intrucat A este parte intr-un proces?
Retract litigios
bianca21058
Am cumparat drepturile litigioase intr-un partaj . Am inaintat in instanta cerere ca intervienient si acum 2 dintre parati au invocat retractul litigios .. ... (vezi toată discuția)