avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale punct de lucru in strainatate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

punct de lucru in strainatate

Pentru deschiderea unui punct de lucru in strainatate, de catre un srl, este nevoie doar de cerere de inregistrare, dovada sediului secundar (din strainatate), hotararea asociatilor, care se depun la ORC? mai este nevoie de declaratie pe propria raspundere (model 2)?
Nu sunt necesare alte avize sau documente?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 16:49, 30 Octombrie 2013
Sunteti sigura ca vreti sa deschideti punct de lucru in strainatate? sau o sucursala?. Eu cred ca cel mai nimerit ar fi o filiala.
Si pentru filiala de ce acte este navoie?

Multumesc!
Aici totul depinde de legislatia statului respectiv. In principiu societatea din Romania printr-o hot. A.G.A hotaraste deschiderea unei filiale.
Totusi in aceasta operatiune va trebui sa consultati un consultant fiscal sa vedeti sistemul de impozitare, pentru ca difera. In Romania se impoziteaza diferit veniturile obtinute de acestea.
adinaadina a scris:

Si pentru filiala de ce acte este navoie?

Multumesc!

In cazul constituirii unei filiale in strainatate, aceasta este supusa legii straine ca lex societatis.

conform cu art 41 alin 2 din Legea nr 105 / 1992, statutul organic al filialei este supus legii statului pe al carui teritoriu si-a stabilit propriul sediu, independent de legea aplicabila companiei care a infiintat-o.
Deci filiala a unei societati comerciale romanesti va avea personalitate juridica straina.
alte prevederi de drept international privat
LEGE nr.105 din 22 septembrie 1992
cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat
Persoanele juridice
ART. 40
Persoana juridica are nationalitatea strainului pe al carui teritoriu si-a stabilit, potrivit actului consultativ, sediul social.
Daca exista sedii in mai multe state, determinant pentru a identifica nationalitatea persoanei juridice este sediul real.
Prin sediul real se intelege locul unde se afla centrul principal de conducere si de gestiune a activitatii statutare, chiar daca hotaririle organului respectiv sint adoptate potrivit directivelor transmise de actionari sau asociati din alte state.
ART. 41
Statutul organic al persoanei juridice este cirmuit de legea sa nationala, determinata in modul prevazut la art. 40.
Statutul organic al sucursalei infiintate de catre persoana juridica intr-o alta tara este supus legii nationale a acesteia.
Statutul organic al filialei este supus legii statului pe al carui teritoriu si-a stabilit propriul sediu, independent de legea aplicabila persoanei juridice care a infiintat-o.
ART. 42
Legea statului organic al persoanei juridice cirmuieste indeosebi:
a) capacitatea acesteia;
b) modul de dobindire si de pierdere a calitatii de asociat;
c) drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de asociat;
d) modul de alegere, competentele si functionarea organelor de conducere ale persoanelor juridice;
e) reprezentarea acesteia prin intermediul organelor proprii;
f) raspunderea persoanei juridice si a organelor ei fata de terti;
g) modificarea actelor constitutive;
h) dizolvarea si lichidarea persoanei juridice.
ART. 43
Persoanele juridice straine cu scop patrimonial, valabil constituite in statul a carui nationalitate o au, sint recunoscute de plin drept in Romania.
Persoanele juridice straine fara scop patrimonial pot fi recunoscute in Romania, pe baza aprobarii prealabile a guvernului, prin hotarire judecatoreasca, sub conditia reciprocitatii, daca sint valabil constituite in statul a carei nationalitate o au, iar scopurile statutare pe care le urmaresc nu contravin ordinii sociale si economice din Romania.
Hotarirea de recunoastere se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intr-un ziar central si este supusa recursului in termen de 60 de zile de la data ultimei publicari.
Recursul poate fi exercitat de orice persoana interesanta pentru neindeplinirea oricareia dintre conditiile prevazute la alin. 2.
ART. 44
O persoana juridica straina care este recunoscuta beneficiaza de toate drepturile care decurg din legea statutului ei organic, in afara de cele pe care statul care face recunoasterea le refuza prin dispozitiile sale legale.
ART. 45
Persoana juridica straina recunoscuta in Romania isi desfasoara activitatea pe teritoriul tarii in conditiile stabilite de legea romana referitoare la exercitarea activitatilor economice, sociale, culturale sau de alta natura.
ART. 46
Fuzionarea unor persoane juridice de nationalitati diferite poate fi realizata daca sint indeplinite cumulativ conditiile prevazute de cele doua legi nationale aplicabile statutului lor organic.
CAP. 4
Dispozitii comune persoanelor fizice si persoanelor juridice
ART. 47
Reprezentarea legala a persoanei fizice lipsite de capacitate de exercitiu si a persoanei juridice in cazurile in care se afla in incetare de plati, precum si asistarea persoanei fizice cu capacitate de exercitiu restrinsa sint supuse legii care se aplica raportului juridic din care se naste atributia de reprezentare sau de asistare.
ART. 48
Calitatea de comerciant este determinata de legea statului unde persoana fizica sau juridica a obtinut autorizarea de a desfasura activitati economice sau unde este inmatriculata.
In lipsa de autorizatie de inmatriculare sau daca persoana a obtinut mai multe autorizatii, respectiv este inmatriculata in mai multe state, se aplica legea statului unde functioneaza conducerea activitatii ei economice.


si atunci nu ar fi mai indicat un punct de lucru, daca se poate, decat o filiala.
Punctul de lucru s-ar supune legislatiei romane.

Alte discuții în legătură

Srl cu asociat unic Alexandru1984 Alexandru1984 Salut. Am mare nevoie de un sfat. Situatia ar fi urmatoarea: un srl din romania are ca asociat unic echivalentul unui SA dintr-un alt stat UE. Acolo este ... (vezi toată discuția)
Cuantum patrimoniu filiala fundatie alnajar alnajar Buna tuturor, Stie cineva care este cuantumul patrimoniului alocat unei filiale a unei fundatii? Cum se calculeaza?Este o suma fixa? Am cautat un rasp. in ... (vezi toată discuția)
Filiala unei societati economice lucyll lucyll Ce subordonare exita, la nivelul fortei de munca (salatiati), intre filiala si societatea coordonatoare ? Un CCMU incheiat la nivelul societatii se extinde ... (vezi toată discuția)