avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... srl cu asociat unic
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

srl cu asociat unic

Salut. Am mare nevoie de un sfat. Situatia ar fi urmatoarea: un srl din romania are ca asociat unic echivalentul unui SA dintr-un alt stat UE. Acolo este posibil ca SA-ul sa aiba asociat unic. Cu ceva timp in urma, acel SA s-a divizat intr-un SA si o societate echivalenta cu SRL-ul de la noi. Aceste doua societati au un asociat unic (acelasi). Partile sociale ale SRL-ului din Romania au ajuns in patrimoniul SRL-ului cu asociat unic din celalalt stat. Pe cale de consecinta, am ajuns in situatia in care un SRL cu asociat unic este asociat unic intr-un alt SRL:(. O solutie ar putea fi introducerea unui nou asociat in SRL-ul din Romania, dar nu e deloc comoda. Mai exista si alte posibiliati? In plus, cum inscriu la Registrul Comertului noua situatie, fara a avea probleme la termen?:">. Orice solutie as adopta, tot va trebui sa fac inscrierea la Registru unde probabil ca se va observa situatia.
Cel mai recent răspuns: Vasile Roman , Avocat 20:03, 4 Martie 2009
Singurele variante sunt:
- fie mai introduceti un asociat in firma prin cesiunea unor parti sociale, printr-un contract de cesiune si incheierea unui act aditionat la actul constitutiv al firmei;
- fie asociatul unic va cesiona toate partile sale sociale catre un tert, caz in care nu va mai avea calitatea de asociat unic, situatie in care isi poate pastra calitatea de administrator al firmei cu anumite clauze in ceea ce priveste atributiile asociatului si ale administratorului.
Angajati un avocat! ;)
Sau ati putea sustine in fata judecatorului delegat faptul ca legea romana nu se aplica unei societati de nationalitate straina. Nu dau mari sanse acestui demers, desi mi se pare foarte corect dpdv juridic. Redau mai jos o parte din niste concluzii scrise depuse la RC mai demult pe aceasta tema:

"Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept internaţional privat prevede că „Persoana juridică are naţionalitatea statului pe al cărui teritoriu şi-a stabilit, potrivit actului constitutiv, sediul social” şi că, în consecinţă, „Statutul organic al filialei este supus legii statului pe al cărui teritoriu şi-a stabilit propriul sediu, independent de legea aplicabilă persoanei juridice care a înfiinţat-o”. Cu alte cuvinte, legea separă de la bun început regimul juridic al filialei de cel al societăţii-mamă. În acest spirit, Legea 105/1992 reglementează expres că „Legea statutului organic al persoanei juridice cîrmuieşte îndeosebi: a) capacitatea acesteia; b) modul de dobîndire şi de pierdere a calităţii de asociat; [...]”.
Cu alte cuvinte, legea statutului organic configurează regimul juridic al persoanei juridice străine, inclusiv cu privire la „modul de dobîndire şi de pierdere a calităţii de asociat”. În aceste condiţii incapacitatea specială de folosinţă prevăzută de art. 14 alin. 2 LSC nu se poate aplica persoanei juridice străine, care poate dobândi calitatea de asociat unic al unei societăţi române cu răspundere limitată în condiţiile în care legea statutului său organic nu prevede vreo interdicţie. "
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2009
ContSters20980, utilizator
Sau:

SRL cu asociat unic (persoana juridica straina) va cesiona x% din partile sociale pe care le detine la SRL din Romania catre asociatul unic al celei dintai (persoana fizica).

In acest fel, SRL-ul din Romania va deveni o societate care are, aparent, o pluralitate de asociati, dar in spatele acesteia se afla aceeasi unica persoana.
Art. 14 din Legea 31/1990 prevede:
(1) O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.
(2) O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana.
(3) In caz de incalcare a prevederilor alin. (1) si (2), statul, prin Ministerul Finantelor Publice, precum si orice persoana interesata poate cere dizolvarea pe cale judecatoreasca a unei societati astfel constituita.
(4) Pe baza hotararii de dizolvare, lichidarea se va face in conditiile prevazute de prezenta lege pentru societatile cu raspundere limitata.

In concluzie faceti cesiunea inainte de a intenta cineva o actiune de dizolvare a societatii. Aceasta interdictie este prevazuta de lege in mod imperativ si nu poate fi interpretata.

Av. Vasile Roman

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punct de lucru in strainatate adinaadina adinaadina Pentru deschiderea unui punct de lucru in strainatate, de catre un srl, este nevoie doar de cerere de inregistrare, dovada sediului secundar (din strainatate), ... (vezi toată discuția)
Modificari act constitutiv srl mara78 mara78 Buna, Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea speta: O multinationala SRL cu sediul in Romania a avut doi asociati, firme straine. Ambii asociati au ... (vezi toată discuția)
Lnfiintare firma asociati straini michaelj michaelj Buna ziua. Exista posibilitatea infiintarii unui S.R.L. in Romania compus din: o persoana juridica (cu asociat unic) straina + o persoana fizica straina ... (vezi toată discuția)