avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta

Un angajat ar tb sa iasa la pensie ptr limita de varsta in ian 2012...cand i se depune dosarul la Casa de Pensii......in Lg 263 spune..ca la data indeplinirii varstei...si contractul individual de munca in inceteaza tot in aceeasi zi?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:27, 12 Ianuarie 2012

Legea 263/2010:

Art. 103. -(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.
(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana.

Alte amanunte gasiti aici:

www.avocatnet.ro/content/for...
1. Angajatul depune dosarul la casa de pensii, nu angajatorul, incepand cu data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta (varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare).
2. Daca angajatul nu a lucrat in grupe de munca sau in conditii deosebite ori speciale, contractul de munca inceteaza de drept la data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.
Legea nr.49/2010 stimpuleaza ca incetarea contractului de munca se face la data primirii deciziei de pensie....deci institutia trebuie sa il mai tina pe angajat, chair si dupa ce implineste varsta standard de pensionare, limita de varsta????

astept un raspuns legal.
Ce inseamna ''astept un raspuns legal''? :wassat:

Ce legatura mai are acum Legea nr. 49/2010 cu legislatia pensiilor si cu dispozitiile Codului muncii? Legea nr. 49/2010 a modificat Legea nr. 19/2000, act normativ care a fost abrogat prin Legea nr. 263/2010. De asemenea, Legea nr. 49/2010 a modificat Codul muncii, adica Legea nr. 53/2003, act normativ care a fost modificat prin Legea nr. 40/2011 si a fost republicat.

Dvs. amestecati, in mesajul dvs., Legea nr. 49/2010 cu actualele dispozitii ale art. 56 din Legea nr. 53/2003, dispozitii care prevad urmatoarele:
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
........................................
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
..........................................

Eu am scris foarte clar in mesajul meu ca, daca angajatul nu a lucrat in grupe de munca sau in conditii deosebite ori speciale, contractul de munca inceteaza de drept la data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.

Dvs. trebuie sa faceti distinctia intre varsta standard de pensionare prevazuta in anexa 5 a Legii nr. 263/2010 si varsta standard de pensionare redusa datorita conditiilor in care a lucrat salariatul (grupe de munca, conditii deosebite ori speciale). Numai in acest din urma caz -varsta standard redusa- contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie. Daca si ceea ce am scris acum este neclar, reveniti cu datele angajatului (sexul, data nasterii, stagiul realizat, perioade lucrate in grupe de munca sau in conditii deosebite ori speciale, daca este cazul).
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 49 din 2010 mmarianne mmarianne Buna ziua, In MOF 195/29 martie 2010 a aparut Legea 49, care modifica, atat Legea Pensiilor, cat si Codul Muncii. Astfel, CIM inceteaza la data indeplinirii ... (vezi toată discuția)
Modificari prin legea 49 din 2010 geoanca31 geoanca31 1)cum inceteaza CIM al unui salariat pensionat pt. invaliditate, respectiv pensie anticipata?cu ce art. din codul muncii? (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie m.ap.n. Costy65 Costy65 Buna ziua,va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns in privinta iesirii la pensie conform Legii 263/2010. Mentionez ca sunt nascut pe 13.05.1965 ,am 25 de ani ... (vezi toată discuția)