avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirie pentru folosirea uscatoriei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirie pentru folosirea uscatoriei

locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un alt spatiu ,boxa la subsolul blocului .Acum asociatia de proprietari vrea sa platesc o suma ca si chirie pe spatiul mai sus mentionat .
Intrebarea mea este .
1.Daca boxele de la subsolul blocului fac parte din cota indiviza.
2.Pe scara blocului exista acel spatiu linga lift ,unde era tomberonul de gunoi ,acel spatiu face parte din cota indiviza
3.Daca sunt obligat sa platesc chirie pentru uscator ,atunci si proprietari care ocupa boxe la subsolul blocului trebuie sa plateasca chirie pe suprrafetele pe care le ocupa
multumesc
lucian 6/11/2011
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:38, 22 Decembrie 2011
Ce vreti sa spuneti ca nu tin cont de art.42?
Mai exact, ce vreti dv. si nu vor ei? Excludeti-l pe administrator pentru ca el nu are nicio contributie in a vrea sau nu ceva in inchirierea acelui spatiu.

Interventie moderator

Va rog sa nu mai scrieti cu majuscule. Se citeste dificil si este impotriva Regulamentului de postare in forum.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
deci eu nu am in folosinta nici un alt spatiu din cota indiviza ,ma refer ca nu am boxa la subsolui blocului,si folosesc acest spatiu uscator ce se afla la ultinul etaj al blocului chiar deasupara apartamentului meu ,eu locuiesc la ultimu etaj,si folosesc acest uscator ca si boxa de 22 de ani.EI vor sa-l scoata la licitatie ,eu vreau sa ma opun scoateri la licitatii.
In art .42 din lege 230/2007 este trecut ca schimbarea destinatiei locuintelor,precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea initiala se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza pe plan orizontal si vertical spatiului supus schimbari.
Deci cum spatiul se afla chiar deasupra apartamentului in care locuiesc ei nu pot intreprinde nici o actiune fara acordul meu.
Itrebarea mea este cum ma pot apara
Dv. folositi un spatiu din proprietatea comuna asa cum alti vecini de-ai dv. au boxe in subsol. Este absolut aceeasi situatie.
Cota indiviza inseamna o suprafata neidentificabila care va revine dv. din toata proprietatea comuna, uscatorii, holuri, subsol, terasa etc. Aveti cativa cm din subsol, cativa cm din terasa, cativa cm de hol, cativa cm din uscatorie, dar fara sa se spuna exact si sa delimiteze exact aceasta surafata. Deci nu mai spuneti ca "nu folositi nimic din cota indiviza" pentru ca nu are legatura una cu alta.
Uscatoria face parte din proprietatea comuna, asa ca folositi o parte dintr-o proprietate care este a tuturor propretarilor.

Schimbarea destinatiei unui spatiu inseamna exact ce ati facut dv., adica ati schimbat destinatia de uscatorie a tuturor proprietarilor intr-un spatiu cu folosinta individuala ca boxa.
Vechimea folosintei nu are nicio relevanta, atata timp cat nu ati platit nimic in schimbul folosintei acestui spatiu, ba dimpotriva.

Asociatia de proprietari administreaza - aceasta este functia ei principala - aceasta proprietate comuna, boxe, holuri, terasa, dar si uscatoria dv., asa ca are tot dreptul sa scoata la licitatie inchirierea ei.
Dv. nu va puteti impotrivi ca aceasta uscatorie sa fie scoasa la licitatie pentru ca nu este a dv.
Puteti sa nu fiti de acord, dar asta e departe de a interzice conducerii asociatiei aceasta actiune.

Evident ca in orice caz de folosinta a proprietatii comune, deci inclusiv a boxelor din subsol, a ghenelor dezafectate, etc, trebuie inchiriat pe baza de licitatii, contract de inchiriere si plata unei chirii.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
elga50, moderator
dar in art 42 din legea 230 se zice ca ceste spatii nu se po inchiria de cat cu acordul celeo ce se invecineaza pe verticala sau orizontala cu spatiile ce urmeaza a se inchiria sau scoate la licitatie ,ce rost a avut legiuitorul de a pune acest articol in lege,,,
Dv. va situati la art.39 al legii:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.
Participati la licitatie, oferiti pretul cel mai mare pentru chirie si o sa ramaneti locatarul acelui spatiu.

Art.42 face referire la cazul cand unei locuinte sau unui spatiu (in cazul dv. uscatoria) i se schimba destinatia initiala.
Art. 42. - Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.
Deci comitetul doreste sa inchirieze acest spatiu al uscatoriei la licitatie, conform art.39. Dv. nu aveti un asemenea contract de inchiriere cu asociatia, dar chiar si daca ati avea nu ati putea schimba destinatia de uscatorie in aceea de locuinta fara incuviintarea comitetului executiv. Nu e suficient numai acordul vecinilor afectati de vecinatate si nici faptul ca ati plati o chirie..
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate comuna pe cote parti uscator pe fiecare etaj ionutz007 ionutz007 cum se imparte proprietatea asupra unui uscator et.4 daca fiecare etaj are uscatorul lui.uscatorul de la et.4 a fost dat pentru folosinta unei firme de ... (vezi toată discuția)
Dependintele blocului danmagda12 danmagda12 Cum pot afla destinatia unor dependinte de pe scara blocului?Boxele dintre etaje au fost folosite de catre cei de la parter timp de 27 de ani1961 -1989.Acum ... (vezi toată discuția)
Parti comune in bloc ContSters303335 ContSters303335 Buna ziua, Am si eu o intrebare in legatura cu partile comune ale unui bloc. -subsolul blocului daca nu este prevazut cu boxe dar o parte din ... (vezi toată discuția)