avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Am castigat in fond dar am pierdut in recurs, ce mai ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Am castigat in fond dar am pierdut in recurs, ce mai pot face?

Buna ziua,
Am depus cerere de restituire taxa de prima inmatriculare - s-a admis in fond, dar s-a respins in recurs. Se mai poate face ceva?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:16, 6 Decembrie 2011
revizuire, in baza unui RIL promovat de procurorul general al Romaniei la ICCJ
alinaborza a scris:

S-a admis recursul declarat de Finante si s-a rejudecat cauza cu consecinta respingerii actiunii dvs? E un pic ciudat, mai ales ca recent s-a dat un recurs in interesul legii cu privire la admisibilitatea acestor actiuni. Daca s-a respins in recurs nu mai aveti ce sa faceti pentru ca hotararea este irevocabila.


Intr-adevar daca s-a respins actiunea dvs, dupa publicarea recursului in interesul legii puteti face revizuire.
reluati procedura: mai faceti odata cerere la finante si atacati noua cerere de refuz de restituire
Inalta Curte de Casatie si Justitie, a decis, in sedinta din 14 octombrie 2011, ca "procedura de contestare prevazuta de art.7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 raportat la art.205 - 218 din Codul de procedura fiscala nu se aplica in cazul cererilor de restituire a taxei de poluare intemeiate pe dispozitiile art.117 alin.1 lit.d din acelasi cod". (Articolul 117 din Codul de procedura fiscala, mentionat de Inalta Curte, se refera la cum pot fi restituite anumite sume platite de contribuabil - n.red.)
Cei care au platit taxa de prima inmatriculare, conform primei variante a OUG nr. 50/2008, au dreptul sa isi primeasca banii inapoi
Ca sa va recuperati banii din taxa auto, daca faceti parte dintre cei care au platit taxa de prima inmatriculare conform primei variante a OUG nr. 50/2008 (varianta care a fost declarata contrara dreptului comunitar),primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa solicitati la Directia Generala de Finante Publice Judetene restituirea taxei de poluare pe care ati achitat-o, motivand ca taxa este contrara dreptului comunitar.
Cererea se face conform regulei generale din art 117 Codul de procedura fiscala care reglementeaza posibilitatea restituirii taxelor si impozitelor, deoarece autoritatile romane, cel putin pana in prezent, nu au emis vreo norma care sa prevada procedurile administrative de solutionare a acestei situatii speciale”.
Documentele care trebuie anexate cererii de restituire sunt
- cartea de identitate a vehiculului,
- certificatul de inmatriculare al acestuia,
- documentul doveditor al platii taxei.
Avand in vedere ca nu exista norme speciale pentru aceasta situatie, este posibil ca autoritatile sesizate cu astfel de cereri sa creeze practici neunitare sau sa ceara si alte acte decat cele descrise mai sus.
Directia Generala de Finante Publice trebuie sa raspunda in 45 de zile la solicitarea de restituire a taxei.
In cazul in care raspunsul organului fiscal este unul negativ, trebuie sa va adresati instantei cu o cerere de chemare in judecata a Directiei de Finante Publice. Cererea se depune la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului in raza caruia aveti domiciliul si trebuie insotita de dovada cererii pe care ati facut-o la organul fiscal, precum si de raspunsul primit de la acesta.
Termenul pentru a actiona in justitie este de 6 luni de la data raspunsului negativ sau de la data expirarii termenului in care autoritatea publica trebuia sa raspunda.

Costurile pe care trebuie sa le suportati sunt taxa judiciara si timbrul judiciar deoarece in fata autoritatilor fiscale procedura este gratuita.
Taxa judiciara este de 4 lei plus 10% din suma solicitata, dar nu mai mult de 39 lei.
Timbrul judiciar poate varia ca valoare in functie de suma solicitata, dar nu poate fi mai mare de 5,30 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto flavia_anamaria flavia_anamaria am citit intr-un ziar local despre scoaterea taxei de poluare...este adevarat ?si cum se poate inmatricula o masina adusa de dincolo fara taxa de poluare? (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto tcris tcris Buna, As dori sa stiu daca si eu ma incadrez in categoria persoanelor care pot cere restituirea taxei auto (conform ultimei hotarari a ICCJ), avand in ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto marin1981 marin1981 Am cumparat un Opel din Germania in anul 2007 si l-am inmatriculat in Romania in martie 2008.Am platit atunci o taxa de 600 E.Imi pot recupera banii pentru ... (vezi toată discuția)