avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Din bonusul primit la disponibilizare s-a retinut ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Din bonusul primit la disponibilizare s-a retinut contributia la somaj iar eu am primit indemnizatie. Ulterior a trebuit sa restitui indemnizatia, este corect?

Buna seara,
In 2011 am fost disponibilizat cu un bonus in cuantum......f. mare.
Pe fluturas suma este trecuta ca prima de fidelitate si este componenta a totalului brut.
Aceasta suma a fost baza de impozitare pentru : somaj, sanatate, CAS ( doar echivalentul a 5 puncte ). M-am reangajat si dupa 4 luni am intrat in somaj. Initial la calculul somajului acest bonus a fost luat in calcul (pentru ca a fost inclus in salariu si am platit 0.5 % cotizatie- 4 milioane vechi numai somajul.)
Dupa 3 luni de somaj suma primita ca indemnizatie s-a recalculat si a trebuit sa dau din bani inapoi.(nu doar eu ci si alti colegi de servici care au fost in situatie asemanatoare cu un an in urma).
Practic aceasta prima de fidelitate introdusa in salariu nu a mai fost luata in considerare. Bun nici o problema, dar intrebarea este nu ar tebui sa recuperez si banii care i-am dat in plus pentru contributia de somaj. Normal suma care o plateam la salariu meu era de 24 lei.
Si poate nici suma retinuta pentru CAS nu va fi luata in considerare (am plati1.062 lei)
Credeti ca intreprinderea agresit ?
Mai pot face ceva ?
Cel mai recent răspuns: const_57 , utilizator 12:09, 12 Decembrie 2011
Contributiile de asigurari pentru somaj (individuala si angajator) nu se datoreaza pt.
compensatiile acordate, in conditiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de munca , persoanelor concediate pentru motive care nu tin de persoana lor sau care, potrivit legii, sunt trecute in rezerva ori in retragere

Deci daca era vorba despre o astfel de compensatie-salariu compensatoriupt. aceasta intr-adevar nu trebuia retinuta si virata contributia la somaj,nici individual si nici angajator,deci nici in adeverinta eliberata de unitate nu trebuia trecuta,in vederea stabilirii dreptului de somaj.
Dar,din cate inteleg este o prima de fidelitate si atunci ,din cate cunosc aceasta intra in baza de calcul pt. contributiile obligatorii si inclusiv in calculul indemnizatiei de somaj.
In opinia mea,nu trebuia sa vi se recalculeze indemnizatia de somaj,dar poate a mai aparut vreo modificare in Codul Fiscal intre timp despre care nu am cunostinta.
Buna ziua,
Bonusul a fost acordat la disponibilizare conform contractului colectiv de munca (echivalentul a N salarii in functie de vechimea in munca)
Recalcularea s-a facut in conformitate cu Decizia Curtii de Conturi nr.14/28.05.2010.
In concluzie,in fapt ati primit salarii compensatorii si nu prima de fidelitate....cum
s-a mentionat pe fluturasul de salariu.
Prima de fidelitate si salariul compensator sunt venituri de natura salariala cu regim fiscal diferit.
In situatia dvs. ar trebui ca fostul angajator sa faca calcul rectificativ la contributia platita la somaj si sa va restituie diferenta in plus retinuta si virata eronat aferenta sumei reprezentand contributie individuala somaj pt. salariile compensatorii.
buna ziua,
Revin cu amanunte
In actul aditional primit scrie :Contractul Individual de de munca inceteaza prin acordul partilor la data de ....in temeiul articolului 55 litera b din codul muncii.
Angajatorul va plati pe langa salariul pe ultima luna efectiv lucrata un bonus in cuantum de ....N RON net.
Pe flututas bonusul are o valoare mai mare (brut),,este trecut ca prima de fidelitate.
A fost insumat cu salariul cuvenit pe ultima luna, din total s-au oprit somaj ,sanatate si CAS iar eu am luat in mana cat s-a stipulat in actul aditional. Dupa disponibilizare am lucrat in alta parte de unde am intrat in somaj.
Mentionez ca aceste bonusuri se dau de multi ani ( 7 -8 ani ) au fost introduse in salariu si s-a tinut cont de ele si la punctajul pensiei (max. 5 puncte ) si la somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul indemnizatieide somaj amario1 amario1 Pt calcularea indemnizatiei de somaj este luata in calcul si salariile compensatorii? In certificatul privind stagiul de cotizatie este inregistrata si ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei de somaj Mary_tm Mary_tm Buna ziua, In urma disponibilizarii de la societatea la care am lucrat 20 de ani am primit un numar de salarii compensatorii.Pe ultimul fluturas de salar, ... (vezi toată discuția)
Salariile compensatorii fac parte din baza de calcul a indemnizatiei de somaj? bnc bnc In decembrie 2013 am incheiat contractul de munca prin acordul partilor in urma acestei \\"\'demisii\\" primind o compensatie financiara echivalenta a 24 de ... (vezi toată discuția)