avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit TICHETE CADOU
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

TICHETE CADOU

Este corect daca se dau tichete cadou la salariati cu ocazia Craciunului in valoare de 150 ron neimpozabil? Pot fi acordate si in suma mai mare cu conditia sa fie impozitata diferenta intre 150 si valoarea acordata?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 13:33, 12 Decembrie 2011
Potrivit prevederilor alin. 1 si 3 al art. 55 “Definirea veniturilor din salarii” din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pct. 70 din Normele metodologice de aplicare aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, “sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda. ”
La stabilirea venitului impozabil din salarii se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi cadourile primite cu diverse ocazii, cu exceptia celor mentionate la art. 55 alin. 4 lit. a din Codul fiscal.
La acest articol, ca si la pct. 81 din Normele metodologice de aplicare, se precizeaza ca nu sunt incluse si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, (…) veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, (…) acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie se aplica atat darurilor constand in bunuri, cat si celor in bani, in cazul tuturor angajatorilor de forta de munca.
Asadar, se intelege ca nu este impozabila valoarea tichetelor cadou oferite copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, pana la limita maxima de 150 de lei pentru fiecare persoana. Suma care depaseste aceasta limita, precum si valoarea tichetelor cadou acordate salariatilor cu alte ocazii decat cele mentionate mai sus reprezinta avantaje si se impoziteaza potrivit prevederilor art. 57 din Codul fiscal.

sursa: ANAF
[ link extern ] /
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
george-neagu, moderator
george_neagu a scris:

Asadar, se intelege ca nu este impozabila valoarea tichetelor cadou oferite copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, pana la limita maxima de 150 de lei pentru fiecare persoana. Suma care depaseste aceasta limita, precum si valoarea tichetelor cadou acordate salariatilor cu alte ocazii decat cele mentionate mai sus reprezinta avantaje si se impoziteaza potrivit prevederilor art. 57 din Codul fiscal.Nu este asa.

Pct 70 din normele la art 55 alin 3
"70. La stabilirea venitului impozabil se au în vedere şi avantajele primite de persoana fizică, cum ar fi:

i) tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent dacă acestea sunt acordate potrivit destinației și cuantumului prevăzute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal."


pct 81 din norme la art 55, alin 4, lit a
"81. Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajaților cu ocazia Paștelui, Zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase se aplică pentru fiecare copil minor al fiecărui angajat, precum și pentru cadourile oferite angajatelor cu ocazia Zilei de 8 martie, în ceea ce privește atât darurile constând în bunuri, cât și cele constând în bani, în cazul tuturor angajatorilor de forță de muncă."

Cadourile oferite copiilor minori pt a nu se impozita trebuie sa se incadreze in suma de 150 lei si pot fi acordate in bunuri si bani, nu in tichete cadou.
Tichetele cadou se impoziteaza indiferent de suma si de ocazia cu care au fost oferite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete cadou elyss elyss Buna ziua Tichetele cadou oferite salariatilor pentru Paste se impoziteaza? Valoarea este de 150 lei / salariat. Limita de 150 lei neimpozabila este pentru ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou laracroft4368 laracroft4368 Se pot acorda tichete cadou angajatilor unei societati comerciale , indiferent daca au sau nu copii minori? (vezi toată discuția)
Impozitare cadouri de craciun contawest contawest Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie Societatea noastra a acordat de Mos Nicolae copiilor salariatilor un cadou in valoare de ... (vezi toată discuția)