avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubiri in caz de dauna totala auto
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubiri in caz de dauna totala auto

Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este vorba despre o Dacie break din 1996 pentru care mi s-a oferit suma de 1600-1700 ron.
Am solicitat un deviz pentru repratii care se ridica la valoarea de 12000 ron . Societatea de asigurari nu este de acord sa plateasca reparatia socotind-o prea scumpa, eu consider ca suma care mi-a fost oferita este prea mica, fiind insuficienta pentru a putea sa-mi achizitionez un alt autoturism.
Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in aceasta situatie.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:30, 17 Iunie 2012
daca accidentul este urmat de o dauna totala atunci nu veti putea obliga asiguratorul la plata acestora. valoarea daunei totale se calculeaza in functie de uzura masinii, nr de km efectuati, an productie etc etc. tot ce puteti face este sa verificati daca cei 1700 ron rezulta dintr-un asemenea calcul. din experienta proprie va pot spune ca suma este calculata aprox corect, mai ales daca luam in calcul si valoarea epavei.
In cazul asigurarii RCA, despagubirile acordate pagubitului nu pot depasi valoarea autovehiculului la data producerii accidentului. Cap. V (Criterii pentru stabilirea uzurii în cazul pagubelor produse la vehicule) din Ordinul CSA 14/2011 va ofera mai multe detalii privind calculul acestei valori maxime de despagubire.
In cazul dumneavoastra, fiind vorba de o Dacie Break din 1996, valoarea maxima de despagubire probabil se invarte in jurul sumei oferite de asigurator.
Valoarea calculata de service pentru reparatii este in mod evident disproportionata cu valoarea reala a masinii. Este din pacate riscul utilizatorilor de autovehicule foarte vechi, care in caz de avarii nu pot fi reparate decat cu costuri mult prea mari fata de valoarea masinii.
Valoarea despagubirii in cazul unei daune totale este reglementata de ordinul CSA in vigoare la data accidentului. Dvs. nu aveti altceva de facut decat sa verificati daca calculul cuantumului despagubirii a fost corect efectuat. Daca nu, convocati asiguratorul la conciliere si apoi, daca este cazul, actionati societatea de asigurare in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire dauna totala auto bogdan070 bogdan070 buna seara, Am primit de la firma de asigurari calculul sumei stabilita ca valoare maxima de despagubire ce poate fi acordata pentru autovehicul : ,,Valoarea ... (vezi toată discuția)
Despagubire r.c.a. bogdan070 bogdan070 Am avut un accident in urma caruia m-am ales cu masina avariata in partea din fata din vina unui alt sofer.Cei de la firma de asigurari au stabilit ca este ... (vezi toată discuția)
Nelamurire dosar dauna totala casco pe regres gogoletu gogoletu La inceputul lunii martie am avut un accident. Am decis sa apelez la polita Casco pe regres deoarece vinovatul era asigurat la o societate cu care service-ul ... (vezi toată discuția)