avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi mostenitori la proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi mostenitori la proprietate

Buna ziua,

tatal meu locuieste de 30 de ani intr-o casa in care are mostenire 2/3 din casa.
Cealalta treime este mostenita de 2 persoane care au plecat inainte de '89 in Austria, dar care au decedat. De la cele doua persoane exista mostenitori in Romania.
Ce drepturi mai au acestia asupra respectivei treimi, mai ales ca timp de 30 de ani doar tatal meu s-a ocupat de intretinerea si imbunatatirea casei si de plata impozitelor?
Daca au drepturi in ce conditii!?

Multumesc de raspuns,
Anamaria Padurice
Cel mai recent răspuns: exuser , utilizator 11:23, 27 Decembrie 2011
multumesc mult!
mirela741 a scris:

Pentru ca a platit impozitul pt imobile, a folosit imobilul, intr un cuvant a facut acte de administrare ale bunurilor succesorale care valoreaza acte si fapte de acceptare tacita a mostenirii.

Conform vechiului Cod civil (care a fost in vigoare pina la data de 30.09.2011)
"ART. 689
Acceptarea poate fi sau expresă sau tacită. Este expresă când se însuşeşte titlul sau calitatea de erede într-un act autentic sau privat; este tacită când eredele face un act, pe care n-ar putea sa-l facă decât în calitatea sa de erede, şi care lasa a se presupune neapărat intenţia sa de acceptare. (Cod civil 690 şi urm., 703, 712, 1171 şi urm., 1176 şi urm.).
ART. 690
Actele curat conservatorii, de îngrijire şi de administraţie provizorie, nu sunt acte de primirea moştenirii, dacă cel ce le-a făcut n-a luat titlu sau calitate de erede."

Presupun ca cele "2 persoane care au plecat inainte de '89 in Austria, dar care au decedat", au decedat inainte de data de 01.10.2011, data intrarii in vigoare a noului Cod civil. Daca acestea au mostenitori in Romania, iar cei decedati mai au si alte bunuri mobile sau imobile, simpla acceptare a succesiunii unuia din aceste bunuri mobile sau imobile, inseamna acceptarea succesiunii.
Mostenirea se poate accepta iar certificatul de mostenitor se poate emite pentru un singur bun declarat, urmind ca pentru restul se pot face suplimente la certificatul de mostenitor.

Asadar, actele de administrare nu inseamna acceptare iar mostenitorii partii de 1/3 s-ar putea sa fi acceptat mostenirea, acceptind mostenirea dupa alte bunuri ale decedatilor.
da, cei doi mostenitori au la randul lor mostenitori in Ro, dar acum eu cum stiu daca mostenitorii au acceptat mostenirea pe celelalte proprietati? (s-ar putea sa existe proprietati mostenite, dar nu stiu sigur)

Cum ar trebui sa procedez acum?
mostenitorii celor doi, daca au acceptat succesiunea au toate drepturile asupra cotei lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare tacita a mostenirii DORISSS DORISSS Cu ce acte (cum) faci dovada de acceptare tacita a mostenirii, daca nu ai fost la notariat in cele 6 luni de la decesul parintilor? Multumesc! (vezi toată discuția)
Succesiune naeprioroc naeprioroc Tatal meu a decedat in 2000 au ramas mostenitori, mama, subsemnatul si 2 nepoti (copii ai fratelui meu decedat). Averea parintilor mei consta dintr-un ... (vezi toată discuția)
Solicit sfat in cdrul unui proces de partaj judiciar ciocan catalin ciocan catalin Buna ziua ,sunt la finalul unui prim proces de partaj judiciar,care s-a incheiat la Slatina,in proces eu avand calitate de parat. Este vorba despre ... (vezi toată discuția)