avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA valoarea unui contract de chirie este purtatoae de ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

valoarea unui contract de chirie este purtatoae de tva?

buna ziua!am inchiriat de recent un spatiu de la o persoana juridica cu valoarea de 1000 ron pe contract si dupa doua luni sa ma anunte ca imi adauga tva de la 01 01 2012.intelegerea si contractul au fost la 1000ron,are dreptul sa mi adauge tva ul la facturare 1240?ce pot sa patesc daca nu ii platesc diferenta?mentionez ca mi a emis doua facturi fara tva de1000ron cu chitanta mentionand ca el nu taie cu tva .va multumescmult!:((
Cel mai recent răspuns: ludas , utilizator 23:06, 13 Decembrie 2011
Cred a facut notificare la Adm Financiara-va trebui sa factureze cu tva.Veti plati factura cu tva inclus.
Chiria este scutita de TVA fara drept de deducere dar exista posibilitatea ca cel care inchirieaza sa opteze sa factureze cu TVA. In acest caz locatorul depune o adresa la ANAF cu privire la aceasta optiune. In cazul in care se factureaza cu TVA si s-a respectat procedura de notificare ANAF dvs puteti sa deduceti TVA-ul respectiv din TVA-ul datorat statului, daca sunteti platitor de TVA.

Dvs puteti sa renegociati contractul (mai ales daca nu sunteti platitor de TVA) dar numai daca cealalta parte doreste acest lucru, sau puteti sa renuntati la contract.
Din pacate eu nu vad alta optiune. Daca nu-i platit diferenta, locatorul va poate da in judecata si daca pierdeti (ceea ce este foarte posibil) atunci poate sa va ceara pe langa TVA-ul datorat si cheltuielile de judecata si penalitati de intarziere.

Locatorul probabil a optat pt TVA pt ca o sa aiba cheltuieli in legatura cu imobilul respectiv si doreste si el sa deduca TVA-ul de pe acele facturi. Daca ar ramane la facturarea fara TVA atunci acest lucru nu ar fi posibil si ar pierde si el acei bani.

Faptul ca a scris sau nu a scris ceva pe facturile precedente nu conteaza ... aceste informatii nu au valoare de contract!

Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
Cs B, Contabil
Conform art.141 alin 2 lit e din Codul FIscal , "arendarea,concesionarea ,inchirierea si leasingul de bunuri imobile"sunt operatiuni scutite de TVA in interiorul tarii dar optional societatile platitoare de TVA care au ca obiect de activitate inchirierea si subinchirierea bunurilor imobile , optional notifica administratia financiara de care apartin prin care solicita ca operatiunea cu chiria sa fie purtatoare de TVA.In acest sens dumneavostra trebuie sa-i solicitati aceasta notificare inregistrata care va da dreptul de deducere TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie facturata fara tva cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Am o societate comerciala neplatitoare de TVA si am inchiriat un spatiu comercial de la o alta societate comerciala platitoare de TVA.In urma ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere danielamihai10 danielamihai10 Persoana juridica am inchiriat spatiu ,as vrea sa stiu daca ca persoana juridica trebuie sa fac o notificare catre finante si daca da, cum ? (vezi toată discuția)
Chirie sala restaurant ionelascarlat ionelascarlat Buna ziua, asi dori sa va infatisez urmatoarea situatie: am facut o factura de avans pentru inchirierea unei sali de restaurant. Clientul cere dovada ca ... (vezi toată discuția)