avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1494 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bunuri obtinute inaintea casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bunuri obtinute inaintea casatoriei

Sunt divortata si as vrea sa ma recasatoresc.Locuiesc intr-un apartament de 2 camere care este cumparat pe numele mamei si as vrea sa-mi iau unul cu trei camere ,mai bun.Intrebarea este:daca mi-l iau pe numele meu(vanzand in prealabil apartamentul mamei in care locuiesc si mai adaugand o suma de bani) si pe urma ma recasatoresc,viitorul meu sot,beneficiaza de cota parte din noul apartament ?Dar daca participa si el cu o suma de bani,fara sa fie trecut in acte.pe urma beneficiaza de o parte din apartament?Nu stiu cum ar fi mai bine sa-mi iau intai apartamentul si apoi sa ma casatoresc sau sa-l iau dupa casatorie?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:37, 12 Octombrie 2008
Se impune, la tema topicului de faţă, a se face o distincţie clară între participarea cu o sumă de bani la achitarea preţului pentru cumpărarea unui bun şi participarea ca parte contractantă în actul de vînzare-cumpărare, în ambele cazuri fiind vorba de persoane necăsătorite.

În primul caz, persoana care procură cumpărătorului o parte din preţ, indiferent cu ce titlu (donaţie, împrumut), nu dobîndeşte un drept de proprietate pe cote părţi, ci, în cel mai bun caz, un drept de creanţă (dacă suma procurată nu constituie cumva o donaţie).

În cel de-al doilea caz, cel care este parte în contract, în calitate de cumpărător, dobîndeşte dreptul de proprietate asupra cotei aferente părţii din preţ achitate de el.

Dacă dorim să evităm ambiguităţile, atunci ar trebui înlăturate formulări precum participă şi el la achiziţionarea bunului sau participă şi el cu o sumă de bani.

Există noţiunile de procurator de fonduri (pentru prima situaţie descrisă mai sus), respectiv cumpărător (pentru cea de-a doua).

Simplul fapt al participării cu o sumă de bani nu este de natură a desluşi raporturile juridice care se nasc.

Liviu S.Bordaş
totusi imi raspunde si mie cineva?imi da si mie cineva o explicatie clara?
elena742008 a scris:

totusi imi raspunde si mie cineva?imi da si mie cineva o explicatie clara?

Aţi intervenit cu o întrebare într-un topic avînd un subiect puţin diferit de al dumneavoastră.

Puteţi solicita să se ţină seama, la partaj, de contribuţia cu bani proprii la sporirea valorii apartamentului. Trebuie doar să puteţi proba această contribuţie. Dovada că aţi avut banii proprii o puteţi face cu contractul de vînzare a garsonierei. Mai rămîne să dovediţi că i-aţi investit în apartament.

PS. Cei care veghează la liniştea acestui forum vă vor spune că nu este nimeni obligat să răspundă. Au dreptate.

Liviu S.Bordaş

Eu cred ca toti am dat explicatii clare.
Studiati o carte de drept daca vreti sa intelegeti mai in amanunt.
In mod sigur va trebui sa consultati un avocat si eu cred ca veti intelege mai bine daca discutati cu cineva.Mult mai bine decat in scris.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi, sunt doi useri care au pus întrebări la acelaşi topic. elena742008 a intervenit cu întrebarea ulterior răspunsului pe care l-aţi dat primului user.

ªi pe mine m-a derutat.

Ultima modificare: Duminică, 12 Octombrie 2008
themis, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile sotilor la bunurile obtinute inainte de casatorie, dar cu ipoteca pe perioada casatoriei ariad ariad Sotul meu a cumparat inainte de casatorie, cu un an, o casa, prin credit ipotecar pe o durata de 15 ani. Bunul ipotecat este chiar casa. As vrea sa stiu care ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament cu bani de la parinti cristeo cristeo Buna ziua. Va rog sa ma consiliati in urmatoarea problema. Vreau sa cumpar un apartament. Sunt casatorita. Banii pentru apartament provin in mare parte de la ... (vezi toată discuția)
Partaj in caz de divort iulia_k iulia_k Daca ma poate ajuta cineva! Sunt casatorita de 3 ani si am un bebelus de cateva zile. Impreuna cu sotul meu detin un apartament cu doua camere cumparat dupa ... (vezi toată discuția)