avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Cel mai recent răspuns: dteo13 , utilizator 10:53, 27 Noiembrie 2009
In conformitate cu prevederile OUG 148/2005:
Art. 1.
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).
(2) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1).
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

La calculul indemnizatiei dumneavoastra se va tine cont de veniturile realizate in ultimele 12 luni, respectiv salariul si indemnizatiile primite pt cresterea copilului.

Un an nou fericit si plin de realizari si ....un bebe sanatos si voinic;)
1. Ceea ce a afirmat dna secretar de stat nu are o baza legala, iar mai nou sunt alte reglementari in vigoare si alte norme de aplicare a prevederilor OUG nr.148/2005.
2. Se vor lua in calcul toate veniturile profesionale realizate timp de 12 luni, anterior datei nasterii copilului.
Multumesc frumos pentru raspunsuri! De acest lucru ma temeam cel mai mult.

Avand in vedere ca, personal, nu mi se pare corect, as dori sa stiu urmatoarele lucruri:

Chiar daca legea prevede clar ca este vorba de ultimile 12 luni inaintea nasterii copilului si, mai mult, este precizat faptul ca indemnizatia de crestere a copilului poate fi luata in calculul acestor 12 luni, acest aspect mi se pare un pic discriminatoriu. Adica, drepturile mele sunt incalcate "obligandu-ma" sa nasc copii la o diferenta (de cel putin 3 ani - sa am timp sa cotizez intre nasteri) prevazuta de o lege care ar trebui sa "sustina familia in vederea cresterii copilului" si nu sa sustina "goana dupa bani" a mamicilor care si asa sunt supra-incarcate.

Dupa 7 ani de "cotizare" la bugetul statului, asta e tot ce mi se poate oferi? Nenorocul de a creste primul copil cu bani de la stat prevazuti de o lege total "nepotrivita" urmand ca pentru al doilea sa primesc tot o suma modesta in ciuda cotizarii mele la bugetul statului.

De aceea doresc sa ma adresez organelor competente (CNCD sau Instanta Judecatoreasca) pentru a primi derogare in aplicarea acestei legi (in cazul meu, 12 luni de venituri salariale si nu oricare venituri).

As dori sa aflu parerea dumneavoastra de specialisti, si sa stiu daca este posibil sa am castig de cauza in aceasta situatie. De asemenea, in caz pozitiv, unde as putea sa gasesc un avocat care sa imi sustina cauza?

Va multumesc pentru rabdare si pentru ca sunteti alaturi de mine!
Un an nou plin de bucurii!
Nu cred ca aspectul de a lua in calcul veniturile profesionale realizate timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului este discriminatoriu.
Nici instanta si nici CNCD nu poate da o derogare de la prevederile legii ... exceptiile de la lege ar trebui cuprinse tot in cuprinsul actului normativ.
Chiar OUG nr.148/2005 are in cuprinsul sau exceptii de la regula , dar numai ca acestea se refera la perioada celor 12 luni care se iau in calcul si nu la venituri.
:slap: Multumesc frumos pentru raspuns. Am citit si alte postari ale dvs. si cred ca sunteti un om extraordinar. Felicitari!

Singura concluzie este aceea ca ar trebui sa ma impac cu ideea si sa imi vad in continuare de treburi. Cum se zice la noi la romani: "Sanatate, ca-i mai buna decat toate!".

Nu-mi doresc decat sa am un copil sanatos si voios (la fel ca primul ;)) si cred ca toate se vor rezolva intr-un fel sau altul...

Multumesc inca o data.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu anamarianastase anamarianastase Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cami250786 cami250786 salutare, Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? yoli yoli Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 ... (vezi toată discuția)