avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Temei legal?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Temei legal?

Un angajat a creat societatii un prejudiciu major in urma unui accident rutier produs din culpa exclusiva a acestuia, astfel autocamionul condus de catre acesta fiind distrus in proportie de 80%. Initial si-a recunoascut fapta si a spus ca va suporta toate costurile de raparatii apoi si-a dat demisia si nu mai vrea sa plateasca nimic.
Vreau sa deschid actiune in pretentii. Ce temei legal ar avea? Pot sa merg pe art. 270 din Codul muncii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:38, 16 Decembrie 2011
Eu cred ca o mare vina (poate chiar mai mare) are si patronul / administratorul care nu a asigurat autovehiculul.
Pentru o actiune in instanta, cu sanse de reusita, va recomand contractarea unui avocat, altfel putine sanse...
Da, puteti formula actiune in pretentii impotriva fostului salariat, nr. art. invocat de dvs. este 254 si nu 270 Codul muncii, a fost republicat.
~ Conținut șters la cerere ~
Pentru a exista răspunderea patrimonială este necesar să fie îndeplinite următoarele condiţii:
1. Fapta ilicită a salariatului să fie săvârşită în legătură cu munca sa. Pentru stabilirea răspunderii patrimoniale, caracterul ilicit al faptei se analizează în raport cu obligaţiile de serviciu, ce decurg din contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern. Un reper esenţial este, din acest punct de vedere, fişa postului. Unitatea trebuie să facă dovada sarcinilor de serviciu ale salariatului a căror neîndeplinire sau îndeplinire necorespunzătoare au cauzat prejudicii. Salariatul răspunde personal pentru fapta proprie.

2. Exisrenta unui prejudiciul. Valoarea prejudiciului cuprinde prejudiciul efectiv dar şi beneficiul nerealizat. Evaluarea prejudiciului se face potrivit normelor speciale, acolo unde acestea există, iar în absenţa unor astfel de reglementări, pentru evaluarea prejudiciului, se vor avea în vedere normele dreptului civil, în raport de preţurile la momentul în care se realizează acordul de voinţă sau se sesizează instanţa de către cel păgubit.

3. Raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciul cauzat. Răspunderea patrimonială presupune un rezultat dăunător care să se concretizeze într-o pagubă cu valoare economică generată de salariaţi din vina şi în legătură cu munca lor.

4. Vinovăţia este o condiţie a răspunderii patrimoniale fără de care aceasta nu există.
Răspunderea patrimonială este angajată în egală măsură pentru toate formele vinovăţiei. Codul muncii stabileşte, cu titlu de excepţie, situaţiile în care gradul de vinovăţie produce efecte diferite, respectiv producerea prejudiciului de mai mulţi salariaţi.

=====
Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deteriorarea unui aparat al firmei in timpul exercitarii indatoririlor de munca Neag_Bobby Neag_Bobby Buna ziua, am si eu o problema si anume faptul ca, in cursul zilei de ieri dimineata in timpul lucrului am scapat pe jos un aparat foarte scump cu care lucrez ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala a salariatului - rog urgent raspuns cati81 cati81 Buna! Am lucrat acum 2 ani ca sef de magazin la o firma destul de cunoscuta. In momentul angajarii, m-au condus in magazin, m-au prezentat ca noua sefa si ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala! razvandicu razvandicu As dori sa va cunosc parerea la urmatoarea problema!Ca sa existe raspundere patrimoniala a salariatului trebuie sa existe un prejudiciu real adus ... (vezi toată discuția)