avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... probleme incasare pret
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

probleme incasare pret

Doctrina spune referitor la contractul de antepriza urmatoarele : "La terminarea lucrării, clientul este obligat să recepţioneze şi să preia lucrarea. Potrivit art. 1482 C. civ., dacă obiectul este un lucru măsurabil sau compus din mai multe bucăţi, verificarea se poate face şi pe părţi; dacă într-o proporţie oarecare se face şi plata preţului se prezumă că în acea proporţie lucrările au fost verificate şi găsite corespunzătoare .
Neîndeplinirea acestei obligaţii se sancţionează potrivit dreptului comun (se pot percepe daune-interese pentru depozitare, conservare) iar la cererea antreprenorului, instanţa poate constata executarea lucrării potrivit clauzelor contractuale, cu consecinţa că se va putea pretinde plata preţului, a suportării riscurilor pieirii fortuite de către client etc. "
Va spun acestea deoarece am executat o lucrare de reparatie a unor utilaje, iar beneficiarul nu a venit sa si le preia si sa le receptioneze. Cum pot obtine pretul lucrarii. mentionez ca am lucrat pe baza unei comenzi , in care nu este prevazut termenul de plata ci doar suma care trebuie s-o primesc. Ce actiune sa intentez pt. ca instanta sa constate lucrarea executata si eu sa primesc pretul lucrarii efectuate de mine?
va multumesc pt. raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: paul_2008 , utilizator 09:42, 17 Octombrie 2008
Daca nu este specificat un termen de executie si un termen de plata, atunci notificati-l pe beneficiar ca ati finalizat lucrarea si sa se prezinte sa-si ridice utilajele reparate si sa achite c-val prestatiei dvs. Emiteti factura pentru valoarea reparatiei, conform contractului - comenzii si comunicati-o beneficiarului, avand grija sa pastrati confirmarea de primire a facturii sau ca pe exemplarul dvs sa apara stampila si semnatura de primire a beneficiarului. Termenul de plata a facturii este imediat de la primirea ei, daca nu s-a specificat un termen.
Va multumesc pt. raspunsul oferit, dar daca el nu se prezinta sa-si ridice acele utilaje reparate, pot cere eu pretul? De cand se naste dreptul meu la pret?
Conform Fr. Deak clientul este obligat sa achite pretul lucrarii o data cu receptionarea si luarea in primire a lucrarii.
deci eu nu-i pot solicita pretul decat dupa receptionarea si luarea in primire a lucrarii? Cum pot il pot actiona pt. a-mi incasa pretul, daca el nu isi ridica lucrarea? dreptul la pret se naste doar dupa receptionare si ridicarea lucrarii?

Cum il pot actiona pt. indeplinirea obligatiei de a receptiona si ridica utilajul?

Interventie moderator: Va rog sa nu mai postati mesaje consecutive, este o incalcare a regulamentului de postare si puteti folosi functia de editare a mesajului anterior. Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2008
ContSters20980, utilizator
Faceti o notificare prin care il anuntati de finalizarea lucrarilor si de faptul ca trebuie facuta receptia. In aceasi notificare il anuntati ca in cazul in care nu se prezenta la data, ora si locul anuntat pentru finalizare si receptie, veti dispune depozitarea utilajului intr-un anumit depozit transportul de ..lei si chiria pt depozit de ...lei fiind in sarcina lui. Notificarea ar trebui sa o faceti prin executorul judecatoresc.

Alte discuții în legătură

Rog ajutor paul_2008 paul_2008 Doctrina spune referitor la contractul de antepriza urmatoarele : "La terminarea lucrării, clientul este obligat să recepţioneze şi să preia lucrarea. ... (vezi toată discuția)
Refuz receptie. condamnare la plata pretului contractual aartist aartist Am executat o lucrare de zidarie, iar clientul refuza sa receptioneze si sa ia in primire lucrarea executata, fara nici un motiv. Am prevazut in contract ... (vezi toată discuția)
Contract de executie lucrari aartist aartist Am incheiat un contract in care se prevede ca pentru nexecutarea si nepredarea la termen a lucrarii, beneficiarul are dreptul la daune interese de 30% din ... (vezi toată discuția)