avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restructurare firma, schimbare fortata a postului in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restructurare firma, schimbare fortata a postului in cadrul firmei

Buna ziua,

firma de distributie la care sunt angajat renunta la o parte din angajati, urmand sa lucreze pe baza de sezonierat. Momentan renunta la angajatii cu contracte de munca incheiate pe 3 luni. Problema este ca suntem multi cu contracte pe termen nedeterminat, pe care angajatorul nu ii poate concedia pentru a evita restrictii de angajare. Ca sa evite problema, angajatorul vrea sa ne schimbe postul din stivuitorist in manipulant, urmand ca in momentul cand are nevoie de mai multi stivuitoristi sa ne mute inapoi pe postul original.
Noua ni s-a prezentat problema fara prea multe detalii, explicatia sefului de depozit fiind "din Ianuarie cativa dintre voi o sa lucrati ca si manipulanti, nu stivuitorist, la care nu va convine va puteti cauta de lucru". De asemenea ni s-a zis ca daca nu acceptam postul de manipulant, ne desface contractul de munca fara drept de somaj.
As dori sa stiu ce optiuni am? Nu as dori sa schimb postul de lucru. Am meseria de stivuitorist. Am dreptul de a refuza schimbarea postului? Daca refuz care sunt consecintele ? Poate angajatorul sa ne desfaca contractul de munca fara sa beneficiem de somaj?
Ce ma intereseaza cel mai mult este daca pot sa imi mentin actualul post de stivuitorist, fara sa imi pierd locul de munca sau sa creez ostilitati la locul de munca.
De asemenea as dori sa stiu, pentru colegii mei, care accepta schimbarea temporara a postului, daca acest lucru poate influenta salarizarea si dreptul de a reveni pe actualul post in viitor. Salariul de manipulant este mult mai mic decat cel de stivuitorist la firma noastra. Detalii nu ni s-au comunicat, nu stim daca vor sa semnam alt contract de lucru, sau daca vor doar sa lucram ca si manipulant fara sa ne schimbe fisa postului.

Va multumesc anticipat de ajutor,
un stivuitorist confuz.
Cel mai recent răspuns: guardianx , utilizator 13:32, 19 Decembrie 2011
1.Da, aveti dreptul sa refuzati schimbarea postului intrucat potrivit art. 41 alin. (1) din Codul muncii Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor., prin exceptie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege,ceea ce nu este si situatia dvs.
2. In cazul in care angajatorul face restructurari care presupun si reducerea locurilor de munca, temeiul legal al acestora este art. 65 din Codul muncii (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia., salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.(daca au realizat un stagiu complet de cotizare de 12 luni in ultimele 24). Amenintarea angajatorului cu desfacerea contractului de munca fara drept de somaj nu poate fi pusa in aplicare decat cu acordul dumneavoastra (demisie sau incetare cu acordul partilor, ceea ce nu este indicat) sau in cazul savarsirii de abateri disciplinare.
3. Sfat: pentru a nu va pierde locul de munca, puteti incerca o negociere cu angajatorul, in sensul modificarii contractului de munca fara a se modifica si salariul.

Vă mulţumesc pentru răspunsul rapid. Voi încerca să negociez cu angajatorul cu speranţa la o rezolvare amiabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fortat sa demisionez Sarbu Andrei Sarbu Andrei Buna ziua. Sunt angajat al unei societati comerciale din judetul Vaslui de aproximativ 2 ani si jumatate. Pe data de 21.05.2010 (Vineri ce a trecut) am ... (vezi toată discuția)
Concediere dupa refuz schimbare loc de munca niros_e niros_e buna seara Sunt angajata la o firma de curatenie ,la o locatie fixa .Sefii vor sa imi schimbe locatia ,la o echipa mobila ,lucru cu care nu sunt de acord ... (vezi toată discuția)
Concediere fortata madarasz erika madarasz erika Din cauza restrangerii activitatii la un punct de lucru al societatii, vor ca angajatii sa ceara desfacerea contractului de munca cu acordul partilor, si vom ... (vezi toată discuția)