avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la concediu de odihna

Ma intereseaza daca eu pot renunta la 5 zile de CO (nu sa apar pe statul de plata ca si cum le-am efectuat si nici sa-mi dea echivalentul in bani a zilelor neefectuate).Trebuie pana la sfarsitul anului sa-mi efectuez toate zilele?
Ma obliga cineva sau ceva sa-mi fac tot concediul?Mentionez ca sunt functionar public.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:15, 19 Decembrie 2011
Potrivit art.38 C.mun., salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

HG nr.250/1992 prevede ca:
Art. 8. - (1) Conducerea unitatii are obligatia sa ia masurile necesare pentru ca salariatii sa
efectueze, in fiecare an calendaristic, concediile de odihna la care au dreptul.


(2) Persoanele care nu au efectuat, integral sau partial, concediul de odihna in anul
calendaristic respectiv, cu exceptia celor care, conform programarii sau reprogramarii, au inceput concediul de odihna in luna decembrie si il continua in luna ianuarie a anului urmator, vor primi o despagubire egala cu indemnizatia de concediu calculata in raport cu numarul de zile de concediu neefectuate, inmultit cu media zilnica a salariului de baza, a sporului de vechime si dupa ca, a indemnizatiei pentru functia de conducere, luate
impreuna, corespunzatoare lunii decembrie.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna faureva faureva Am o nelamurire si este vorba de invatamant.Avem o invatatoare titulara care a nascut in iunie 2009 dupa care a intrat in concediu pentru ingrijire copil pana ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna aferent anului 2011 si luat in decembrie se poate prelungi in ianuarie? Luysiana Luysiana Pentru bugetari, de exemplu, 15 zile de concediu de odihna luat pe data de 21 dec. se poate efectua integral cu continuitate si in luna ianuarie sau se pierd ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihnă ContSters304247 ContSters304247 Anul trecut, 2013, mi-am luat doar 15 zile din 25 de zile de concediu, urmând ca următoarele 10 zile să le iau ulterior. Acum când le-am cerut nu mi-au mai ... (vezi toată discuția)