avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii plata contributie cas din venit inchiriere imobil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

plata contributie cas din venit inchiriere imobil

buna ziua,este posibil sa contest in instanta,o decizie venita pt plata de contibutie la fondul national de sanatate,pt perioada 2006- 2009,gand am obtinut venit din cedarea folosintei unui imobil,fiind temporar si salariata,mentionez ca am platit doar impozit la circa financiara,si nu am fost informata despre plata acestei contributii decat printr-o. scrisoare cu titlu de creanta sosita zilele acestea.Ma inereseaza contestarea accesoriilor de plata la suma de baza.Ce art.din lege ar putea sta la baza unei astfel de actiuni in instanta.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cona_f , utilizator 11:13, 25 Mai 2012
Nu cred ca veti avea castig de cauza.Iata ce declara si purtatoarea de cuvant a Casei de Sanatate,intr-un articol publicat aici:
[ link extern ]

"Una din obligaţiile asiguraţilor este de a anunţa în termen de 15 zile casa de asigurări asupra modificărilor referitoare la încadrarea lor într-o anumită categorie de asiguraţi. Fără o evidenţă a veniturilor obţinute, casele de asigurări nu au putut emite înştiinţări de plată privind sumele aferente (inclusiv penalităţile)", detaliază Cristina Călinoiu.

Începând cu 2009, ca urmare a protocolului încheiat între CNAS şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru furnizarea de date privind veniturile impozabile, ca sele de asigurări trimit înştiinţări sau somaţii de plată, în ordinea cro nologică a termenului de prescripţie fiscală. "

Va informau daca aveau cunostinta ca realizati si venit din chirii .
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2011
ContSters136493, utilizator
Nu va pot abliga sa platiti CAS pe venitul din inchirierea imobilului daca in acea perioada plateati deja CAS in calitate de angajat.

"pt lunile in care am avut venituri din salariu,mi-a fost recalculata datoria,dar vreau sa contest penalitatile si dobanzile aplicate sumei de baza,insumate depasesc jumatate din creanta "...spune utilizatoarea,deci problema nu este dubla impozitare ci contestarea accesoriilor de plata acumulate asupra datoriei in sine.
Parerea mea insa este ca nu va castiga.

va multumesc pt precizarile facute,ati inteles intocmai situatia in care ma aflu.Am cunostinta despre un caz similar,cel al mamei mele,cand din vanzarea unor titluri de proprietete trebuia sa plateasca aceasta contributie la FNUASS SI PT CARE A PRIMIT SOMATIE dupa trei ani.S-a adresat instantei pt anulare accesoriilor sumei de plata restante.Astfel instanta retine ca mama mea nu a declarat catre CNAS aceste venituri,dar legea nu prevede sanctiuni pt aceasta fapta,sanctionate fiind doar pers. fizice sau juridice la care isi desfasoara activitatea asiguratii,in situatia in care nu depun declaratia cu privire la obligatiile care le revin.Deasemenea sunt incalcate prevederile art 222 din legea nr.95/2006,potrivit carora fiecare asigurat are dreptul sa fie informat cel putin o data pe an,prin casele de asigurari,asupra serviciilorde care beneficiaza,a nivelului de contributie personala si a modalitatii de plataprecum si asupra drepturilor si obligatiilor sale,astfel Tribunalul apreciazaca nu se poate imputamamei mele ca nu a comunicat CAS veniturile realizate,dupa cum nu poate sa se nasca in acelasi timp in sarcina sa si creanta fiscala propriu- zisa si majorari plus penalitati,in conditiile in care accesoriile apar cu titlu de sanctiune pt neachitarea contributiei in termenul stabilit prin decizie.Sper sa ajute si alte persoane aflate in situatii similare.In concluzie mama a platit doar suma baza ,castigind si recursul formulat de CAS VRANCEA
Daca persoana este pensionara si are un singur contract de inchiriere se plateste CAS?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizii arbitrare de impunere ale cnas ionmihaela ionmihaela Sunt o persoana fizica , care am obtinut venit din cedarea folosintei bunurilor incepand cu anul 2006. nu am fost angajata nicaieri . Dupa aproape 5 ani imi ... (vezi toată discuția)
Servicii medicale pentru o gravida fara venit danacrina danacrina Buna ziua, Sunt insarcinata in 7 saptamani si nu am un loc de munca . Ce drepturi am la serviciile medicale in aceasta perioada? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Plata asigurarilor de sanatate ipc77 ipc77 pentru o persoana fizica autorizata este obligatorie plata asigurarilor de sanatate ? in speta un prieten , medic veterinar nu a platit asigurari sociale de ... (vezi toată discuția)