avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor

buna ziua. as avea o intrebare. O persoana al carei sot a decedat, are dreptul la pensie de urmas, daca sotul beneficia de o pensie de invaliditate grad II? in cazul in care nu beneficiaza de acest drept,benficiaza de acea "pensie" timp de 6 luni de la decesul sotului? mentionez ca sotia nu detine niciun fel de venituri.
multumesc .sarbatori fericite
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:42, 26 Decembrie 2011
daca si sotia are varsta de pensionare beneficiaza de jumatate din pensia pe care a avut-o decedatul
Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 87
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 88
Sotul supravietuitor care are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.
asta am inteles si eu, ca se acorda pensie de urmas sotului supravietuitor, daca sotul decedat beneficia de PLV sau Pensie de Invaliditate gradul I. dar, in nicio lege nu se face referire la pensie invaliditate grad II. si aici e marea mea nelamurire, dc pt pensie inv. Gr II se cuvine pensie urmas?
maiamaria a scris:
asta am inteles si eu, ca se acorda pensie de urmas sotului supravietuitor, daca sotul decedat beneficia de PLV sau Pensie de Invaliditate gradul I.

Ati inteles gresit. Art. 89 din Legea nr. 263/2010 reglementeaza modul de stabilire a pensiei de urmas, nu se refera la conditiile de acordare a acesteia.

maiamaria a scris:
dar, in nicio lege nu se face referire la pensie invaliditate grad II. si aici e marea mea nelamurire, dc pt pensie inv. Gr II se cuvine pensie urmas?

Din perspectiva conditiilor de acordare a pensiei de urmas nu conteaza de ce categorie de pensie a beneficiat sustinatorul decedat. Art. 83 din Legea nr. 263/2010 nu distinge, or acolo unde legea nu distinge nici interpretul sau nu poate si nu are voie sa distinga. Prin urmare raspunsul la intrebarea dvs. este ''da''.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor necsici necsici am 47de ani am fost casatorita 11ani, sotul meu a decedat in urma cu un an sotul meu a avut o vechime de 35 de ani ,eu nu am nici un venit ,pot lua o pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor maryan27 maryan27 Buna ziua! Pentru a beneficia de pensia sotului decedat, care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca sotia in viata? Trebuie sa indeplineasca ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas conform legii nr. 263/2010 mival47 mival47 Buna ziua! Am o intrebare: o mamica de 21 de ani cu un copil de 3 ani si insarcinata in luna a 8-a, vaduva din aprilie 2011 poate beneficia de pensie de urmas ... (vezi toată discuția)