Buna ziua!
Parintii mei au divortat de curand. Mama vrea sa deschida actiune de partaj dar vrea sa stie daca are dreptul la casa in care a locuit cu tatal meu timp de 31 de ani, dupa care a plecat in strainatate. Proprietara pe casa si pamant este mama tatului meu care este in viata.Mentionez ca s-au adus imbunatatiri la casa si s-au construit si alte corpuri(garaj, grajd, beci) in cei 31 de ani si ca mama a plecat in strainatate in urma cu 6 ani timp in care tatal meu a facut modernizari din bani proprii.
Va rog sa-mi spuneti daca la partaj are dreptul la jumatate din valoarea casei , asa cum era in urma cu 6 ani cand a plecat de acasa.
Multumesc!
asupra casei nu are decat un drept de creanta... ea ar trebui sa o dea in judecata pe fosta ei soacra.. putin probabil sa castige in conditiile in care acest drept se prescrie dupa 3 ani
pentru ca fosta soacra, in calitate de proprietar al imobilului a beneficiat de imbunatatirile aduse acestuia... iar de cand a curs termenul chiar numai conteaza: chiar daca admitem ca a curs de cand a parasit domiciliul conjugal adica acum 6 ani, tot s-a prescris dreptul ei la actiune
Da.!! este foarte important stabilirea cursului prescriptiei... De cand incepe sa curga termenul de prescriptie? Am un caz asemanator. Consider ca termenul de prescriptie incepe sa curga din momentul "nasterii obligatiei de a da ceva". Cand s-a nascut "obligatia de a da"?? Din momentul deschiderii litigiului presupun, si de ce? pentruca nu exista o conventie inceputa cu o finalitate determinata sau nedeterminata. Astfel eu invoc in instanta, sporirea pretului imobilului prin contributia mea proprie intr-un anumit moment, si anume, din momentul interzicerii "dreptului de retentie" asupra imobilului. Din acel moment se naste "dreptul subiectiv"ce eu il invoc in instanta, pentru a-mi-se stabili judecatoreste drepturile.
Deci; odata cu divortul se naste acel "drept de creanta" si nicidecum acum 6 ani. Se presupune ca toate acareturile, imbunatatirile imobilului au fost facute cu bani trimisi de sotul(mama) plecat in strainatate, si celalalt sot(tata) dupa ce si-a vazut totul pus la punct s-a gandit la cotitura"" divortului"" sa ramana el cu totul ce s-a facut in acea curte. Dar exista unele 'uzante' sau chiar si, abilitatea judecatorului de a rationa ca o astfel de contributie trebuie sa i-o atribuie celui ce o invocat-o ca obligatie a celuilat care profita:O..OK? stimati colegi..
Divort
ioanaDD
buna ziua,sunt mama unui baietel de patru ani si vreau sa divortez.Am fost casatoriti sase ani dar locuinta unde stam este act de donatie cu drept de uzufruct ... (vezi toată discuția)