avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de creanta sau partaj?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de creanta sau partaj?

Buna ziua. Am chemat in judecata pe fostul sot ( divort pronuntat in 2009) pentru partajarea a doua imobile dobandite in timpul casatoriei. Acesta a depus intampinare si cerere reconventionala prin care ii cheama in judecata si pe parintii mei si solicita contravaloarea unei sume de bani reprezentand 50% din investitiile facute impreuna cu mine in casa parintilor mei unde a locuit impreuna cu mine pana in 2009 cind am divortat.
Cererea este intemeiata in drept pe 669 c civ.( imprescribilitatea cererii de partaj)
Va rog sa ma lamuriti daca cererea reconventionala se pate asimila cererii de partaj imprescriptibila sau este un drept de creanta prescriptibil in 3 ani si daca prescriptia dreptului la actiune incepe sa curga de la data la care acesta a parasit imobilul.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:21, 20 Septembrie 2014
Cererea reconvențională a soțului Dvs. este tot o cerere de partaj.
Pretentiile le are de la parintii mei , care sunt proprietarii casei in care noi am fost tolerati pe perioada casatoriei noastre, iar imbunatatirile le-am facut pentru confortul nostru.
Nu, mie mi se pare a fi creanta supusa termenului de prescriptie.. nu are ce imbunatatiri sa imparta ( partaj ), ci pretinde o suma de bani pt investitia in casa parintilor.
Nici el nu imi pare convins.. daca era vb de partaj nu cred ca aducea in discutie imprescribilitatea actiunii
Si eu sunt de aceeasi parere. Partajul priveste imobilele dobandite de noi in timpul casatoriei, cu care este de acord prin intampinare, insa suma de bani o solicita de la fostii socrii pe care ii cheama in judecata prin reconventionala
Multumesc de raspunsuri
De cind incepe sa curga termenul? De la parasirea locuintei?

Alte discuții în legătură

Partaj Cattani Cattani Am un apartament cumparat inainte de casatorie.Daca divortez sotia are vreun drept la apartament pentru ca am fost casatoriti mai mult de 10 ani? (vezi toată discuția)
La divort pierd jumatate din casa chiar daca era a mea dinaintea casatoriei? aalinab aalinab Buna ziua Am o ruda saraca care din lipsa de bani pe moment m-a rugat pe mine sa aflu ce se intampla daca divorteaza: El este casatorit de 3 ani legal, dar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - divort, partaj bunuri proprii alemate1974 alemate1974 Am o intrebare pe care as dori sa o adresez. Sunt casatorit de 5 ani mai precis din 2009. Locuinta este pe numele meu si este achitata integral la nivelul ... (vezi toată discuția)