avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce bunuri intra in succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce bunuri intra in succesiune

Buna seara,

As dori sa stiu daca bunurile donate de catre de cujus in timpul vietii prin varsare pe registru agricol la un beneficiar care face parte din mostenitorii rezervatati se includ in succesiune, sau ce e dat in timpul vietii este bun dat si ceea ce se imparte este ceea ce a ramas?

Va multumesc





Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 21:45, 22 Decembrie 2011
Este posibil ca si donatiile sa fie supuse reductiunii luberalitatilor succesive pentru ca incalca rezerva succesorala conferita prin lege mostenitorilor rezervatari sau sa fie supusa raportului donatiilor.
Chiar daca nu exista acte de donatie propriu zis?

Deci, daca inteleg bine, toate bunuri defunctuil, indiferent daca au fost trecute pe registru agricol al unul beneficiar in timpul vietii lui, intra in succesiune
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
hidalgo, utilizator
La stabilirea rezervei succesorale nu se tine seama de darurile obisnuite si de donatiile remuneratorii si anumite cheltuieli pt intretinerea, form area professional a descesndentilor, in rest orice donatie, inclusiv cele deghizate, darurile manuale sunt supuse reductiunii. Darurile de nunta sunt supuse raportului.

Ele pot intra numai daca incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari, sot supravietuitor si descendenti. De asemenea , descendentii sau Sotul supravietuitor in concurs cu descendentii pot cere raportul donatiilor.
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
ContSters141818, utilizator
In masa de impartit intra toate bunurile imobile si mobile care au ramas la data decesului defunctului.Inteleg ca autorul dvs a dat cuiva o suprafata de teren si dvs vreti sa o aduceti la masa de impartit.Daca au trecut 30 de ani intervine uzucapiunea de lunga durata pe care vi-o poate opune cu succes celalalt mostenitor.Fiecare caz are particularitatea sa.Ca sa poti sa dai o consultatie justa trebuie sa cunosti toate amanuntele.
Ceea ce se intampla in cazul de speta am sa incerc sa explic pe scurt.

Tata a murit in 2001 lasand in urma lui 6 copii si sotia (moarta intre timp). Dupa ce fiecare fiu si fiica a primit ceea ce tata a decis ca li se cuvine, tata a semnat un testament in favoarea mea, astfel mostenind cateva arii de teren si casa parinteasca.

Eu acuma doresc sa deschid masa succesorala ca sa ma pot intabula si sa obtin actul de proprietate. Or, fratii nu sunt de accord (unul dintre ei), considerand ca partea mea este prea mare si doreste sa atace testamentul. Dupa calculele pe care le-am facut, am primit cu 1 ar in plus fata de ceea ce ar trebui sa primesc, dar am pus in balanta si ceea ce tata a donat fratilor in timpul vietii!!!

Aici este nelamurirea mea: trebuie sau nu sa includ aceste donatii in calcul pentru a calcula daca rezerva succesorala a fost sau nu incalcata? Eu doresc doar sa respect dorintele tatalui si sa evit orice conflict cu fratii

Alte discuții în legătură

Succesiunea intre doi frati . alexy4 alexy4 Buna ziua, am si eu o intrebare : cum se poate dovedi ca in timpul vietii bunica mea a vandut mai mult imobile iar toti banii au mers la fratele tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Testament daniela2274 daniela2274 buna seara am o intrebare la care nu inteleg termenii, de fapt ce vrea sa spuna \\"mi s-au pus in vedere dispozitiile art 841 cod civil, cu privire la ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren agricol octavian63 octavian63 Buna ziua tatal meu a dobandit prin retrocedare de la bunicul sau un teren agricol ; intrebarea mea este daca la decesul lui mama mea va avea drept de ... (vezi toată discuția)