avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obligare angajator plata obligatii salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obligare angajator plata obligatii salariale

Buna ziua,
va rog daca poate cineva sa-mi rapsunda. Am lucrat la o firma un an si jumatate fara ca aceasta sa-mi plateasca darile pt salarii(ale salariatului si ale angajatorului).
1-ce modalitati am de a obliga angajatorul sa plateasca?
2-aceste sume se prescriu? care este perioada?
3-daca firma a falimentat, ce posibilitati am? unde pot afla modul cum s-a incheiat lichidarea si daca la buget s-a recuperat ceva? conteaza asta la casa de pensii?
4-perioada neplatita este luata in calcul la pensie? era cindva 1/3 din perioada-mai e de actualitate?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ana22 , utilizator 17:12, 17 Decembrie 2008
1. pentru a determina angajatorul sa execute atat obligatia de plata a salariului cat si a contributiilor catre bugetul de stat se impune actionarea acestuia in judecata (presupun ca detineti contr. individual de munca);
2. termenul de prescriptie pentru neplata obligatiilor salariale este de 3 ani, cat priveste plata contributiilor la bugetul de stat, pentru contributiile cu caracter de "stopaj la sursa" puteti solicita atragerea raspunderii penale;
3. pentru informatii privind insolventa societatii (falimentul) puteti solicita informatii la Registrul Comertului sau registratura/arhiva de sindic a instantei.;
- conteaza in masura in care acopera sumele datorate ;
4. nu
Pentru a va usura demersul juridic apelati la serviciile unui specialist
Succes!
av. Teslevici
va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 65 alin.1 www.bbia74@yahoo.com www.bbia74@yahoo.com Firma la care am lucrat mi-a desfacut contractul de munca cu articolul mentinat mai sus, dar nu si-a platit contributiile catre stat(somaj,sanatate etc).Este ... (vezi toată discuția)
Actiune in instanta angajator arakys arakys Buna seara! Cum se deschide o actiune in instanta pentru recuperarea drepturilor banesti salariale neacordate de angajator? Ce anume (dovezi, acte, ... (vezi toată discuția)
Contributii neplatite la stat ddana3511 ddana3511 intrebare:daca o soc.comerciala nu si-a achitat darile la stat pentru angajatori timp de trei ani,angajatii cum pot sa recupereze acei ani( ... (vezi toată discuția)