avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Dreptul de selectare a clientelei
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Dreptul de selectare a clientelei

Buna ziua,
As dori sa stiu daca un magazin isi poate rezerva dreptul de a selecta clientela si pe baza a carui motiv? Daca ai fost intr-un magazin de mai multe ori de-a lungul unui an si nu ai cumparat nimic, este normal ca la un moment dat sa ti se refuze dreptul de proba/cumpara ceva pe motiv ca in trecut nu ai cumparat? Multumesc!
Codul consumului, art. 28:

"Se interzice refuzul vânzării unui produs sau prestării unui serviciu către un consumator fără un motiv justificat conform prevederilor legale în vigoare."

Iar refuzuri justificate sunt putine si ele sunt reglementate, de ex.tigari si bauturi alcoolice pentru tinerii sub 16 ani. In niciun caz faptul ca in trecut nu ati cumparat nimic din acel magazin si ati fost prea des pe-acolo.

Puteti sesiza Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor de care apartineti.
Da, magazinul poate sa isi rezerve dreptul selectarii clientilor. Atata vreme cat nu o face o discriminare de gen, orientare, religie, etc. este totul legal.
Alex_Munteanu, va rog argumentati - nu am probleme in a-mi insusi o parere contrara daca este cea corecta, insa as vrea si baza legala.
Un comerciant are dreptul de a interzice accesul pe proprietatea magazinului oricui doreste el, art. din codul consumului se refera doar la vanzare. Nu exista nici o prevedere legala care sa il oblige pe comerciant sa permita accesul cuiva in magazin/restaurant/bar/etc.

alex, deci ca sa nu riscam incalcarea art. 28 din codul consumului si sa nu ne mai obosim sa zicem "consumatorule, tie nu vreau sa-ti vand."...

zici ca merge (e legal) sa i-o retezam din prag (nici sa n-apuce sa ceara ceva) cu "consumatorule, tu nu intrii la mine 'n pravalie, c-asa vreau eu, nu ma obliga nimeni.":stunned:

Ultima modificare: Luni, 26 Decembrie 2011
ContSters233047, utilizator

Alte discuții în legătură

Vreau să fac o comandă online, dar magazinul îmi impune o comandă de minim 50 de lei deși plătesc transportul. au voie să facă asta? Mo Mi Mo Mi Buna ziua! Vreau sa fac o comanda online si magazinul online respectiv imi impune sa fac o comanda de minim 50 de lei. Are voie un magazin online sa-mi impuna ... (vezi toată discuția)
Acces client in magazin, are voie patronul sa imi interzica accesul? Georgiana 1993 Georgiana 1993 Am cumpărat ceva expirat dintr-un magazin, am chemat poliția, care i-a dat amenda vânzătoarei(250lei). După două zile patronul magazinului mă amenință ... (vezi toată discuția)
Cum pot scapa de clientii nedeoriti ?? sadkid sadkid Buna ziua , Am un magazin alimentar, cu autoservire, si am ceva clienti de care as vrea sa scap , nu fiindca au facut ceva concret , pentru ca ... (vezi toată discuția)