avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Se poate restitui un produs la magazin?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Se poate restitui un produs la magazin?

Am achizitionat de curand un generator electic cu intentia de a-l folosi in scop casnic. Ulterior, citind instructiunile am constatat ca nu este compatibil cu alte aparate elecrocasnice. As avea dreptul sa-l restitui magazinului avand in vedere urmatoarele:
Pe ambalaj nu este mentionat ca nu se poate folosi in scop casnic iar regula magazinului este urmatoarea si anume: se ia produsul in ambalajul original de pe raft, se achita si abia dupa plata acestuia se face proba si tot atunci se pot citi instructiunile care se afla in ambalaj. Produsul nu este defect doar ca nu este compatibil cu alte aparate electrocasnice si eu nu aveam cum sa cunosc acest lucru decat dupa plata acestuia.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 22:31, 27 Decembrie 2011
In cazul Hipermarketurilor exista politica de returnare in termen de 30 de zile de la achizitionare si primiti in schimb un bon valoric cu contravaloarea produsului returnat.

mihaela495 a scris:
eu nu aveam cum sa cunosc acest lucru decat dupa plata acestuia.


De regula la achizitia unui produs cu asemenea specific se solicita amanunte si precizari de la vanzatorul de pe raion
Aspectul ca nu v-ati informat temeinic anterior achiztiei nu obliga unitatea care a comercializat sa primeasca produsul
Un vanzator instruit ar fi trebuit sa poarte o discutie cu clientul si sa ii prezinte produsul sau sa incerce sa ii afle nevoile ca sa afle daca are ce sa ii ofere - nu consider ca este vina clientului ca nu a cunoscut caracteristicile generatorului de care avea nevoie. Faptul ca stia pentru ce ii trebuie era suficient, in opinia mea.

Iar regula ca produsul sa fie intai achitat si abia apoi incercat / verificat este absurda - mi se pare mai degraba un obicei al vanzatorilor, pentru a evita desigilarea produselor sau pierderea timpului cu prezentarea produsului clientilor care nu sunt hotarati 100% sa cumpere.

Nu stiu daca aveti sanse sa vi se dea banii inapoi, ma cam indoiesc, insa v-ar putea fi de folos modul in care s-a petrecut vanzarea si poate reusiti sa obtineti un altul potrivit pentru uz casnic.

Incercati intai sa luati legatura cu conducerea magazinului, s-ar putea sa nici nu stie de modul in care vanzatorii vand produsele.
Daca nu va ajuta in niciun fel, faceti o reclamatie la Comisariatul pentru Protectia Consumatorului - aveti un model pe prima pagina a acestei sectiuni a forumului.
Reclamatiile nu se iau in considerare daca nu s-a incercat mai intai rezolvarea pe cale amiabila a problemei.
Binenteles ca am solicitat informatii vanzatorului de pe raion, i-am spus exact pentru ce dorim sa folosim acel generator si vanzatorul a fost cel care ne-a recomandat generatorul respectiv, dar acum nu stiu daca vanzatorul ar recunoaste acest lucru. De aceea ma gandeam ca poate ne-ar ajuta faptul ca pe ambajaj nu era specificat ca generatorul nu este compatibil cu alte aparate electrocasnice si abia dupa ce am platit generatorul am avut acces si la instructiunile de folosire.
Inteleg ca ati fost insotita de cineva cand l-ati cumparat. Nu cred ca este nevoie sa recunoasca vanzatorul: adresati-va conducerii magazinului, specificati ca nu ati fost singura cand l-ati cumparat si ca ati fost indusi in eroare nu neaparat din rea-vointa, poate din necunoasterea produsului.
Nu cred ca le va fi indiferent acest aspect, cu cat sunt mai mari magazinele de acest gen cu atat pun mai mult pret pe pregatirea si comportamentul vanzatorilor.

Alte discuții în legătură

Dreptul de a nu servi un anumit client cris2d2 cris2d2 Va salut. Se da un spatiu comercial - comert cu amanuntul - in care un client care a cumparat un produs revine cu el cum ca vanzatorul l-a inselat, ca nu ... (vezi toată discuția)
Contract la distanta combat2k combat2k Buna ziua, ma intereseaza urmatoarea speta: doresc sa achizitionez un laptop de la un comerciant care detine si un magazin online prin care fac comanda ... (vezi toată discuția)
Returnare piesă auto (folosită) în magazin fizic razvancristea razvancristea Bună ziua! Am o curiozitate în privința returnării unei piese auto cumpărate dintr-un magazin fizic. Zilele trecute, în urma unei defecțiuni la ... (vezi toată discuția)