avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cenzor-asociatie sau fundatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cenzor-asociatie sau fundatie

Buna ziua!
In cazul unei asociatii (ONG) , persoana desemnata ca cenzor trebuie sa fie obligatoriu membru din asociatie sau poate fi si cineva din afara asociatiei?
Precizez ca este vorba despre o asociatie cu 3 membri fondatori care fac parte si din consiliului director. Alti membri ai asociatiei nu sunt deocamdata.
Cel mai recent răspuns: Paula Ionescu , Consilier juridic 17:47, 2 Octombrie 2012
Am aceeasi problema, la JUD. Sector 2 mi se cere sa specific clar cine este cenzorul. Precizez ca sunt 3 asociati.
Nu mi s-a raspuns exact ce sa fac, ci doar sa rezolv problema cenzorului sa il nominalizez. La ART 27 din lege spune ca oricare din membrii asociatiei care nu sunt in Comitetul Director poate exercita controlul, dar nu exista in cazul meu alti membri din moment ce toti cei 3 asociati sunt in CD.
Intrebare, Consiliul Director poate fi format din 2 oameni ?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
madfox, utilizator
Va redau articolul din lege care reglementeaza problema obligativitatii cenzorului.
"ART. 27
(1) Actul constitutiv poate prevedea numirea unui cenzor sau a unei comisii de cenzori.
(2) Dacă numărul asociaţilor este mai mare de 15, numirea unui cenzor este obligatorie. Acesta
poate fi o persoană din afara asociaţiei.
(3) În cazul în care asociaţia nu are obligaţia numirii unui cenzor, fiecare dintre asociaţi care nu este
membru al consiliului director poate exercita dreptul de control."
Textul integeal al legii actualizate este la adresa [ link extern ]
Nu sunteti obligata sa aveti un cenzor la 3 membrii fondatori. Vedeti totusi in statut sa nu fi introdus o referire la faptul ca asociatia trebuie sa aiba de la inceput unul.
La o fundatie cu un singur membru fondator este obligatorie numirea unui cenzor?

va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor in asociatie mariusion mariusion Doresc sa infiintez o asociatie sportiva , si doresc lamuriri pentru : - Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Contabil si cenzor in acelasi timp la ong mironmihail mironmihail buna ziua, daca esti membru in consiliul director al unui ong,cenzor al aceluiasi ong,poti sa fii si contabilul acestuia(ong)? cu contract de munca? (vezi toată discuția)
Raport cenzori la ong-uri? krisztina krisztina Buna ziua! Spuneti-mi va rog daca este obligatoriu ca raportul cenzorilor sa insoteasca sit.financiare anuale la ONG-uri pe 2008, si daca este necesar acest ... (vezi toată discuția)