avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cui ma adresez ca sa beneficiez de pensie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cui ma adresez ca sa beneficiez de pensie de invaliditate, comisiei de expertiza medico-militara sau medicului expert al asigurarilor sociale?

Buna seara! Va rog sa ma ajutati intr-o mare problema in care nu stie nimeni nimic.
Eu am 16 ani si 11luni de activitate militara plus alti 11ani in activitate civila. Acum vreau sa ies la pensie pe caz de boala (dosarul e complet). In momentul de fata sunt cadru militar in rezerva. In ce categorie de pensie ma incadrez? militara sau civila? si in ce conditii?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:04, 29 Decembrie 2011
Dvs. puneti intrebarea pentru ca sunteti cadru militar in rezerva, nu-i asa?

Legea nr. 263/2010 nu prevede nimic in privinta cadrelor militare in rezerva, iar HG nr. 257/2011 ne baga in ceata. Si mie nu-mi place ceata!

Potrivit art. 81, alin. (2) din HG nr. 257/2011, cererea o depuneti chiar dvs. la comisia de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala. Va rog sa nu ma intrebati care sunt spitalele din sistemul de aparare nationala, habar nu am. Insa cu certitudine va veti adresa comisiei de expertiza medico-militara, deci ramaneti in sistem, daca imi este permis sa ma exprim si impropriu.
Art. 81
....................
(2) Pentru persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cererea comisiei de la nivelul unitatii din care face parte, care poate fi sesizata si de catre persoana interesata, sau, in cazul persoanelor trecute in rezerva, la cererea persoanei interesate, de catre comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.

Cuantumul pensiei, insa, se determina in functie de ultimul loc de asigurare. Daca ultima oara ati lucrat in sistem civil, la determinarea stagiului potential si a punctajului mediu anual vor fi avute in vedere stagiile complete prevazute in anexa 5 a Legii nr. 263/2010, in functie de data nasterii. Daca ultimul loc de munca a fost sistem militar, pensia va fi determinata in functie de stagiul complet de cotizare prevazut in anexa 6 a Legii nr. 263/2010. In acest sens sunt prevederile art. 63 din HG nr. 257/2011.
Art. 63
In cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare in situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, precum si in alte situatii prevazute de lege, la determinarea stagiului potential si a punctajului mediu anual aferent acestuia se utilizeaza stagiile complete de cotizare prevazute in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 la lege, in functie de ultimul loc de asigurare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare pentru militari Dreptul muncii Dreptul muncii Cat este varsta de pensionare pentru militari, acum cu noua lege a pensiilor? A ramas la 55 ani sau este la 60 de ani, pentru fiecare caz in parte (in functie ... (vezi toată discuția)
Despre pensionarea anticipata - activitate in sistem militar marian4ever72 marian4ever72 Sunt interesat daca anii lucrati ca sergent angajat in Jandarmeria Romana se caculeaza la pensia militara .Am 14 ani lucrati ca subofiter , 2 ca sergent + 1 ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate gradul iii mig76ro mig76ro conform Legii 263/2010, considerati ca ma incadrez la pensie de invaliditate in urmatoarele conditii: - nascut in luna august 1976 - varsta 34 ani si 9 ... (vezi toată discuția)