avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... trebuia sa mi se plateasca C.O.?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

trebuia sa mi se plateasca C.O.?

buna seara,
va rog sa-mi spuneti daca fostul meu angajator trebuia sa imi plateasca C.O. neefectuat pe anul in curs, in conditiile in care mi-am incetat raporturile de munca cu ei in data de 3 oct. si in 10 oct. in ziua de salariu, banii respectivi nu au fost virati in cont. mentionez ca, nu am fost sa semnez fisa de lichidare si nici alte "hartii" aferente. asta sa fie motivul? in schimb, mai am de luat si banii din garantia materiala oprita in decursul perioadei lucrate. cum se procedeaza?
-C.O. trebuia platit luna urmatoare? asta ma intereseaza, in primul rand.
-garantia, ma gandesc, ca mi-o vor da cand semnez si imi inchei socotelile cu ei.
va multumesc.
la multi ani!
Cel mai recent răspuns: eu1001 , utilizator 18:45, 8 Ianuarie 2012
Daca ati incetat raportul de munca cu angajatorul ,a tunci la plata drepturilor salariale aferente ultimei perioade lucrate trebuia sa va vireze si compensarea in bani a CO neefectuat ... in acest caz, puteti sesiza ITM-ul si/sau sa promovati o actiune in instanta impotriva acestuia pentru a fi obligat la plata zilelor de CO neefectuate.

Art. 16 din Legea nr.22/1969 : Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Unitatea este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre unitatea bancara sau CEC in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
inteleg ca ambele "datorii" ale angajatorului trebuiau platite inca din luna oct., nu-i asa? chiar daca eu nu m-am prezentat sa semnez nota de lichidare. garantia mea este depusa la aceeasi banca la care mi se vira si salariul. deci, ar fi trebuit sa am deja banii in cont? precizez ca nu am lipsuri de nici un fel si nu ar fi avut nici un motiv sa nu imi plateasca banii pe c.o. neefectuat, precum si garantia materiala, in afara de faptul ca nu am semnat nota de lichidare. cum ma pot folosi de art. precizat de dvs.?
va multumesc.
Nu are nicio legatura semnarea sau nesemnarea fisei de lichidare cu drepturile salariale care trebuia sa vi le acorde angajatorul la incetarea raportului de munca...

Faceti o cerere catre angajator , in dublu exemplar, prin care-i solicitati plata restantelor, inclusiv a garantiei materiale ... in cerere mentionati si articolul respectiv.
revin cu o alta intrebare legata de problema mea: pana in data de 3 oct.(22oct. 2010- 3 oct. 2011) am fost detasata la unitatea care nu mi-a platit concediul neefectuat si garantia, iar in perioada 3 oct.- 31 oct. 2011 am fost in CFP la unitatea angajatoare, neprezentandu-ma ( din motice obiective) la serviciu deloc pana la sf. anului, cand in 28 dec. mi s-a desfacut C.I.M. ( art. 61/ lit.a). intrebarea mea este urmatoarea: in perioada 3 oct.- 28. dec. ar fi trebuit sa mai am 8 zile de concediu (neefectuat, insa) si vreau sa stiu daca trebuie platit, precum si alte drepturi salariale ce au fost acordate salariatilor de sarbatori.
de asemenea, vreau sa-mi spuneti daca exista si o alta metoda de a intra in posesia banilor de la angajatorul unde am fost detasata, ei solicitandu-mi sa ma prezint acolo, desi, banuiesc, ca ar putea sa-mi vireze banii pe card, deoarece asa se procedeaza.
va multumesc, si imi cer scuze daca nu am fost prea explicita.
1. CO neefectuat se compenseaza in bani la incetarea c.i.m. , potrivit art.146 alin.4 C.mun.
In acest sens, va adresati fostului angajator pentru plata acestuia , iar in caz de refuz puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in justitie impotriva acestuia.

2. CFP-ul diminueaza numarul de zile de CO , intrucat CO se acorda proportional cu perioada lucrata ...

3. Plata banilor se poate face direct prin semnarea unui document contabil in acest sens sau prin virament bancar ... asadar, incercati sa luati legatura cu acel angajator si vedeti de ce nu doreste sa va vireze banii prin virament bancar si de ce este nevoie de prezenta dvs ca sa vi dea ...

Alte discuții în legătură

Recuperare drepturi salariale PaladeSimona PaladeSimona Buna ziua. Am de recuperat de la o anumita firma la care am lucrat cu CIM ultimul salariu+co neefectuat. Acesti bani trebuia sa-i primesc de acum 2 ani de ... (vezi toată discuția)
In timpul efectuarii c.o. se poate da preaviz de concediere? comercial comercial Ma aflu in urmatoarea situatie : sunt in C.O. pe anul 2010 si am fost instiintat (deocamdata verbal) ca urmeaza sa primesc preaviz de conciedere de 20 ... (vezi toată discuția)
Plata in bani a concediului de odihna neefectuat magda2004 magda2004 buna ziua! Lucrez intr-o institutie publica iar in anul 2011 nu am efectuat concediul de odihna, intrebarea este daca pot sa solicit sa-mi fie platit acest ... (vezi toată discuția)