avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Noutãþi privind Declaraþia 394 -versiune 15.02.2012
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Noutãþi privind Declaraþia 394 -versiune 15.02.2012

Noutăţi privind Declaraţia 394

Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea informează contribuabilii că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927/28.12.2011, a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 3.596/19.12.2011 privind declararea livrărilor/prestărilor şi achiziţiilor efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de taxă pe valaorea adăugată (TVA) şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA.
În articolul de mai jos, prezentăm în sinteză principalele prevederi acestui act normativ.
Obligaţie

Formularul 394 „Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional” se completează şi se depune de:

- persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru orice operaţiune taxabilă pentru care este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, şi pentru care exigibilitatea intervine în perioada de raportare. Declaraţia trebuie să conţină toate facturile care au fost emise în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă menţiunea „taxare inversă”, şi pentru care exigibilitatea intervine în perioada de raportare;

- persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 153 din Legea nr. 571/2003, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziţii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevăzută de lege. Declaraţia trebuie să conţină toate facturile care au fost primite în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă menţiunea „taxare inversă”, şi pentru care exigibilitatea intervine în perioada de raportare;

Atenţie! În conţinutul formularului sunt evidenţiate distinct operaţiunile de livrări sau achiziţii de cereale şi plante tehnice prevăzute la art. 160 alin. 2), lit.(c) din Codul Fiscal pentru care se aplică taxarea inversă.

Formularul 394 nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare.Depunere

Formularul 394 se depune la unitatea fiscală unde contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite şi taxe până la data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (lunar, trimestrial) şi numai dacă în această perioadă au fost realizate operaţiuni de natura celor care fac obiectul obligaţiei de declarare.

Declaraţia se depune în format electronic sub forma unui fişier .pdf astfel:

- în format hârtie semnat şi ştampilat însoţit de suportul electronic la registratura organului fiscal sau prin poştă cu confirmare de primire;

- prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, pe portalul e-România.

Declaraţia se completează şi se validează cu ajutorul programelor de asistenţă, care sunt puse gratuit la dispoziţia contribuabililor de unităţile fiscale, sau pot fi descărcate de pe websiteul ANAF, de la adresa www.anaf.ro, secţiunea Asistenţă contribuabili/Programe utile/Declaraţii fiscale.

De asemenea, programele de asistenţă pot fi obţinute şi prin accesarea websiteului DGFP Vâlcea, www.finantevalcea.ro, secţiunea Servicii online/Depunere declaraţii electronice.

Important! Prevederile acestui act normativ intră în vigoare la 1 februarie 2012, şi se aplică pentru operaţiunile efectuate începând cu luna ianuarie 2012.

Pentru operaţiunile privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional realizate de contribuabilii înregistraţi ca plătitori de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, până la 31 decembrie 2011, completarea şi declararea formularului 394 se va face în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui ANAF nr. 702/2007.

[ link extern ]

Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 23:03, 15 Februarie 2012
multumim colega.@cearls....incet.. incet..nu mai mergem la ghiseu cu nici o declaratie:D
adica decl 394 se va depune lunar sau trimestrial in functie de decontul de tva???:slap:
me.elena a scris:

adica decl 394 se va depune lunar sau trimestrial in functie de decontul de tva???:slap:


Da

OPANAF 3596/2011
Art. 7. Perioada de raportare pentru formularul menţionat la art. 2 este perioada fiscală declarată pentru depunerea decontului de taxă pe valoarea adăugată (formularul 300), prevăzută la art. 1561 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 8. Declaraţia menţionată la art. 2 se depune până în data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare, la organul fiscal competent.

Art. 10. Prevederile prezentului ordin se aplică începând cu operaţiunile efectuate pe teritoriul naţional în luna ianuarie 2012.

Art. 12. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 februarie 2012.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Decembrie 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Depunerea si completarea declaratiei 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national", cod MEF 14.13.01.02/f

incepand cu operatiunile efectuate pe teritoriul national în luna ianuarie 2012


[ link extern ]


noul model de declaratie D394 in format pdf:

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Declaratie 392b Anaeli195 Anaeli195 Buna seara, Puteti sa-mi spuneti, Decl.392 B se depune in format pdf.sau conform versiunii 1.0.6. din 24.01.2014 care se descarca de pe saitul anaf ? In ... (vezi toată discuția)
Intreprindere familiala platitor tva pohata pohata BUNA ZIUA va rog sa-mi comunicati la [b]IF platitor tva[/b] ce documente trebuie sa depun la finante,firma fiind infiintata la iunie 2009,am depus decont ... (vezi toată discuția)
Decl. 394 Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, In decl. 394 trebuie trecuta achizitie intracomunitara de servicii publicitate Google Adwords pe care o declar in decl. 390Vies? Sau se trece ... (vezi toată discuția)