avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plati compensatorii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plati compensatorii

Am si eu urmatoarea intrebare: Este legal si carei legi,art. ... ,aln. .... este corect sa se retina contributiile sociale (somaj,sanatate,pensii) la platile compensatorii (formate din salarii medii nete pe unitate)?Sunt de acord sa se opreasca cei 16% impozitabili pentru orice venit, insa nu sa fie si retinute si contributiile sociale, avand in vedere ca a 2-a zi dupa ce am luat platile compensatorii ma voi angaja la alta societate sau in cazuri nefericite pot deceda .De ce sa mi se opreasca anticipat aceste contributii sociale?Specific faptul ca in momentul de fata ca am fost in preaviz si sunt in posesia deciziei de concediere,iar de la 01.01.2012 voi fi somer.
Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2011
IonAndrei, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 14:53, 30 Decembrie 2011
Normele metodologice de aplicare a art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal , precizeaza la pct. 68 ca aceste venituri sunt impozabile. Astfel sunt considerate venituri din salarii urmatoarele:
........
- potrivit lit. l1): sumele reprezentand platile compensatorii calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective, conform legii, precum si sumele reprezentand platile compensatorii calculate pe baza salariului mediu net pe economie, primite de personalul civil din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala la incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, acordate potrivit legii;

salariatul suporta:
-contributia individuala de asigurari sociale;
-contributia individuala de asigurari sociale de sanatate;
- impozit venit salarii
Contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj potrivit art. 296 indice 16 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal , pentru compensatiile acordate, in conditiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de munca, persoanelor concediate pentru motive care nu tin de persoana lor sau care, potrivit legii, sunt trecute in rezerva ori in retragere nu se suporta

Nu noi stabilim regulile,ele sunt impuse de Codul Fscal in vigoare...
Textul de lege invocat se refera la concedierile colective si nu la concedierile individuale ....
lit. l1): sumele reprezentand platile compensatorii calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective, ......

Mai multe amanunte despre acest subiect gasiti in articolul Contributii sociale salarii compensatorii
[ link extern ] /
As avea si eu o intrabare care vizeaza acest subiect, daca sunt in perioada de preaviz pana in 01.01.2012 pana cand pot face cererea pentru un salariu compensatoriu conf. Contractului colectiv unic la nivel national? (am fost data afara conf. art 65. aln 1) Si daca imi puteti indica un format de cerere.
Va multumesc,
1. Incepand cu data de 01.01.2011 nu mai exista CCMUNN.

2. Salariile compensatorii se platesc numai daca ele sunt prevazute in CCM aplicabil unitatii dvs. sau in Regulamentul intern al unitatii.

3. Cererea este simpla:
Domnule administrator (director), Subsemnata... va rog sa-mi acordati x salarii compensatorii (conform CCM - Reg. intern) cuvenit la data concedierii mele cu art.65 din Codul muncii.
1.Intrucat natura venitului primit sub forma compensatiei este aceeasi, fie ca este vorba de concediere colectiva sau de concediere individuala, compensatia acordata la incetarea contractului individual de munca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului va fi considerata din punct de vedere fiscal supusa impozitului pe salarii fiind un drept de natura salariala, iar determinarea impozitului se va face in conformitate cu prevederile art. 57 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare. Regula de baza care se aplica in ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicat acestor sume acordate este aceea potrivit careia vor reprezenta venituri ale lunii in care sunt acordate si se vor cumula cu celelate venituri de natura salariala ale lunii in care sunt platite.

2.In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj, art. 14 alin. (2) lit. e) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin H.G nr. 174/2002 prevede ca nu se includ in baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj compensatiile acordate in conditiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de munca, salariatilor concediati pentru motive care nu tin de persoana lor. -nu se face distinctie intre concediere colectiva -individuala.

3. In rest,fiind venit de natura salariala se cumuleaza cu venitul salarial al lunii in care se acorda si asupra sa se calculeaza contributiile obligatorii individuale,in afara somajului,cum am aratat.


Concluzie: suma respectiva,fie ca provine in urma unei plati compensatorii prin concediere colectiva,fie individuala,se impoziteaza,asupra sa se calculeaza , retine si vireaza contributia individuala la sanatate,asigurari sociale(pensii),insa nu si contributia la somaj.
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe pentru salariu compensatoriu ContSters47405 ContSters47405 Pentru salariul compensatoriu firma este obligata sa plateasca contributii la stat? (vezi toată discuția)
Acordare salarii compensatorii emanuela73 emanuela73 Daca in CCM la nivel de unitate nu este prevazuta acordarea de salarii compensatorii se aplica prevederile CCM la nivel national adica acordarea unui salariu ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii irina69 irina69 daca societatea hotaraste disponibilizari colective , pentru care se acorda doua salarii compensatorii nete pe unitate, se opresc pentru aceste salarii ... (vezi toată discuția)