avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 258 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot sa schimb declaratia facuta daca inca nu am depus ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot sa schimb declaratia facuta daca inca nu am depus marturie?

Buna seara!

As avea nevoie de cateva sfaturi din partea dumneavoastra.
In urma cu cateva luni a avut loc un incident in apropierea casei mele. A avut loc o incaierare intre 3 sateni ( 2 dintre ei l-au lovit pe celalalt cu un par respectiv coada unei furci) . Am auzit zgomote, dar cand am iesit afara am vazut victima insangerata, iar vecinii sunasera intre timp la ambulanta. Doream ca atacatorii sa plateasca cumva , iar dupa relatarile vecinului meu (care a vazut tot ce s-a intamplat si mi-a povestit si mie) am dorit sa fac si eu o declaratie. In declaratie am zis ca am apucat sa vad victima la pamant si pe cei 2 atacatori (ceea ce in realitate nu s-a intamplat). Am zis de la inceput ca imi retrag declaratia daca se ajunge la tribunal, dar am fost asigurat atat de politistul care mi-a luat declaratia cat si de nepotul victimei ca nu se va ajunge la acest stadiu. Au trecut lunile, nu mi-a zis nimeni nimic...si ma trezesc ca s-a ajuns la proces, am fost citat sa ma prezint in calitate de martor, dar nu m-am putut prezenta facand facultatea la zi intr-un alt oras. Mi s-a trimis mandat de aducere (pe care l-am semnat fiind in aceasta perioada in vacanta) dar pe data respectiva tot nu ma pot prezenta fiindca voi avea ore la facultate.
Acum urmeaza intrebarile :
1. Ce pot pati daca nu ma prezint avand in vedere ca in acea perioada voi avea ore la facultate? Precizez ca sunt la facultatea de farmacie (daca conteaza sau nu) . Este posibil sa fiu amendat?
2. Imi dau seama ca am facut o foarte mare prostie pentru ca am declarat ceva ce nu am vazut de drept. Intentionez sa ma prezint la proces, dar pentru nimic in lume nu as depune o marturie mincinoasa .. as spune exact cum s-a intamplat..faptul ca am auzit zgomote si ca apoi am vazut victima insangerata. Avand in vedere ca inca nu am facut nicio marturie ..dar voi spune adevarul in fata instantei ce mi se poate intampla? Mi se poate intocmi vreun dosar pensal, pot sa primesc amenda? Mentionez ca inculpatii pana in momentul de fata nu au fost arestati, amendati ..deci declaratia facuta nu a avut repercursiuni asupra lor.

Va multumesc foarte mult pentru ajutorul acordat
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 22:00, 4 Ianuarie 2012
Daca nu va prezentati, primiti amenda, care se inscrie in cazier.
Daca va schimbati declaratia, va incepe impotriva dvs. urmarirea penala privind infractiunea de marturie mincinoasa.
Nu am avut ca intentie asta . Am fost asigurat de catre politistul din sat ca nu se va ajunge la tribunal . Nu e nicio diferenta intre declaratie scrisa la sectia de politie si prima marturie care se face in cadrul procesului? Nu este mai important sa zic adevarul in fata instantei? (mentionez ca faptele relatate s-au intamplat intocmai, iar eu doar am auzit strigate, zgomote ...iar in declaratie am mentionat ca i-am si vazut pe cei doi agresori ceea ce nu s-a intamplat ). Au fost alti vecini care au vazut totul, unul dintre ei fiind martor si mi-a povestit si mie. Credeam ca voi ajuta victima. Chiar daca am facut o declaratie..Victima care a intentat procesul poate renunta la prezenta mea ca martor (sa nu mai fiu nevoit sa trec prin stresul asta)? Nu ma lasa constiinta sa mint in fata instantei , desi faptele s-au intamplat intocmai. Cum ma poate ajuta asta...? Va multumesc!
Acum mentineti-va declaratia ca sa nu intrati in alte incurcaturi si vb si cu cei care au vazut totul ca sa aveti ce explica in fata instantei
Imi sustin declaratia ..dar partial...adica in declaratia pe care de altfel a scris-o politistul din sat cu manuta lui...am afirmat ca am vazut agresorii cand au plecat...si de fapt vreau sa zic adevarul si sa spun ca am auzit strigatele si am vazut victima insangerata si apoi am stat acolo pana a venit ambunlanta. Pana acum nu s-a luat absolut nicio hotarere, iar la proces va fi prima data cand ma prezint deci nu poate fi marturie mincinoasa ceea ce declar prima data (doar ca nu sunt principalul martor ) si conform articolului 260 din Codul Penal n-ar trebui sa intru in niciun fel de incurcatura. Nu am mai avut niciodata tangenta cu asa ceva (declaratii, prezentari la procese) dar din cate am inteles conteaza declaratia pe care o dau acolo . Oricum agresorii sunt vinovati... Multumesc!
1.Daca nu va veti prezenta , veti fi amendat si adus in instanta , pentru a da declaratia , sub escorta , impreuna cu politistul sau jandarmul.
Deci , nu va puteti eschiva de la depunerea marturiei.
2.Recomandarea este intotdeauna cea de a declara adevarul , recomandare care va va fi facuta ,in mod legal si de catre presedintele completului de judecata inainte de audiere , cand vi se vor pune in vedere chiar prevederile legale invocate de dvs mai sus(art.260 c.pen).
3.In momentul in care va veti schimba declartia asupra dvs va plana suspicunea de nesinceritate , cel putin in una dintre declaratiile date si este posibil sa fie sesizat parchetul pentru infractiunea de marturie mincinoasa.
Dvs. sunteti persoana care trebuie sa luati hotararea carese impune cu privire la continutul declaratiei dvs , mai ales avand in vedere consecintele aratate mai sus
Nimeni pe acest forum nu va poate sfatui sa nu declarati adevarul.
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Am o fost citat ca martor utilizatorxyz utilizatorxyz Buna ziua , am fost citat ca martor la o incaierare ,sunt prieten si cu victima si cu agresorul ,dar nu vreau sa dau declaratie sau sa fac marturie mincinoasa ... (vezi toată discuția)
Re:intrebare referitor la o declaratie mincinoasa:answer bogdannecro bogdannecro buna ziua.numele meu e bogdan, am 21 de ani, si am si eu o mare problema...defapt nelamurire.in urma cu aprox.2 luni in urma, eram la o petrecere.se intampla ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa ma apar ca parte vatamata, dar agresorul ma face inculpat? Juhasz Emilia Juhasz Emilia Buna ziua! Am un caz extrem de complicat. Am fost agresata fizic de un vecin. Am certificat medico legal de 25 de zile. Am depus plangere. Dar cea mai buna ... (vezi toată discuția)