avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca partial
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca partial

As dori sa va intreb,ce este un contract de munca cu timp partial....eu sunt profesor si anul acesta din nefericire sun incadrata la plata cu ora....inca nu mi-s-a explicat nimic(desi de la 15 sept.2011)au trecut ceva luni,felul in care sunt incadrata,ce presupune acest tip de contract ,ce drepturi si obligatii am,daca pot sa lua concediu medical..........:(
Cel mai recent răspuns: Alyxys , utilizator 09:19, 13 Ianuarie 2012
Contractul cu timp partial poate fi un CIM cu 2 ore, 4 ore, 6 ore, etc, dar nu 8 ore. Aveti aceleasi drepturi, ca si cu CIM cu norma intreaga, deci puteti lua si concediu medical. Dar daca aveti CIM cu 1/2 norma de exemplu, perioada acumulata pentru pensionare va fi injumatatita. La fel si pentru somaj.
C.i.m. cu timp partial poate avea o durata a tipmpului de munca de la o ora/zi - 7 ore/zi sau ore/sapt sau ore/luna ... potrivit art.106 alin.1 C.mun., salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

@ eseme
” .... Dar daca aveti CIM cu 1/2 norma de exemplu, perioada acumulata pentru pensionare va fi injumatatita. ...”

De unde ati dedus dvs asa ceva ? ... :-/
deci daca imi fac pfa pot sa ma angajez cu jumate de norma si mi se ia in calculul pensiei tot ca jumatate la vechime?Adica la 2 ani cu jumatate de norma vine un an normal pentru pensie?
Nu, exista asa ceva ... potrivit art.106 alin.1 C.mun., salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.... prin urmare, daca lucrati un an de zile cu 1/2 norma la pensie se ia in considerare tot un an de zile lucrat .....
daca eu imi fac pfa si lucrez cu 2 ore pe zi adica 175 ron pe luna cu venit cu norma intreaga de 7200 ron pe an voi plati 1200 ron impozit pe venit anual, si cheltuieli cu asigurarile de 40 ron lunar?Ma pot declara neplatitoare de tva ca sa mai pot adauga si cheltuieli cu internet si abonament telefon? Intrebarea principala este daca eu imi pun salar de 175 ron, adica cat e acum 700 min brut/4, care va fi valoarea pensiei de care voi beneficia la batranete?

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna nelagrepolis nelagrepolis Daca sunt incadrat cu 1/2 norma....concediul de odihna il primesc integral ,in functie de vechime sau se diminueaza cu 1/2 ,din numarul de zile pentru o ... (vezi toată discuția)
Cim cu timp partial buiavasi buiavasi as dori sa va intreb daca in cazul in care am un salariat cu cim cu timp partial salariul lui brut poate fi mai mic decat sal minim brut in plata sau trebuie ... (vezi toată discuția)
Cim timp partial / vechime pentru pensie Radu Aura Radu Aura Am urmatoarele nelamuriri: 1. CIM timp partial, 5 ore/zi, efectuate intr-o singura zi pe saptamana. Care este vechimea in munca pentru pensie in aceasta ... (vezi toată discuția)