avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... care sunt efectele desfacerii casatoriei cu privire la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

care sunt efectele desfacerii casatoriei cu privire la relatiile patrimoniale intre soti?

va rog sa mi spuneti care sunt efectele desfacerii casatoriei cu privire la relatiile patrimonilale intre soti???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:04, 2 Ianuarie 2012
I . Efectele cu privire la regimul matrimonial
Art. 385. Incetarea regimului matrimonial. (1) In cazul divortului, regimul matrimonial inceteaza intre soti la data introducerii cererii de divort.
(2) Cu toate acestea, oricare dintre soti sau amandoi, impreuna, in cazul divortului prin acordul lor, pot cere instantei de divort sa constate ca regimul matrimonial a incetat de la data separatiei in fapt .
(3) Prevederile acestui articol se aplica in mod corespunzator si in cazul divortului prevazut la art. 375.
Art. 386. Actele incheiate in frauda celuilalt sot. (1) Actele mentionate la art. 346 alin. (2), precum si actele din care se nasc obligatii in sarcina comunitatii, incheiate de unul dintre soti dupa data introducerii cererii de divort, sunt anulabile, daca au fost facute in frauda celuilalt sot.
(2) Dispozitiile art. 345 alin. (4) raman aplicabile.
Art. 387. Opozabilitatea fata de terti. (1) Hotararea judecatoreasca prin care s-a pronuntat divortul si, dupa caz, certificatul de divort prevazut la art. 375 sunt opozabile fata de terti, in conditiile legii.
(2) Dispozitiile art. 291, 334 si 335 sunt aplicabile in mod corespunzator, inclusiv in cazul prevazut la art. 375. Art. 387-390

II. Dreptul la despagubiri
Art. 388. Acordarea despagubirilor. Distinct de dreptul la prestatia compensatorie prevazut la art. 390, sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Instanta de tutela solutioneaza cererea prin hotararea de divort.

III. Obligatia de intretinere intre fostii soti
Art. 389. Obligatia de intretinere. (1) Prin desfacerea casatoriei, obligatia de intretinere intre soti inceteaza.
(2) Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. El are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.
(3) Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) se stabileste pana la o patrime din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net al celui obligat la plata .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort-infidelitate Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, este adevarat ca s-a dat o lege prin care sotul/sotia infidel/infidela prierde dreptul asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei? daca da ... (vezi toată discuția)
Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă ... elena-ramona elena-ramona Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă în timpul căsătoriei am dobândit mai multe probleme de sănătate? Acum stau în chirie si ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere pentru sot parasit sorinolariu sorinolariu sotia mea a plecat cu copii la alt barbat iar intr-o ancheta sociala a DJASPC D-ta a declarat ca traieste in concubinaj cu acela.La divort exista vreo lege ... (vezi toată discuția)